Защо е важно да загряваме и разтягаме?

Голям процент от хората не отделят време да загряват преди тренировка. Също така смятат и, че разтягането е нещо, което може да бъде пропускано. В повечето случаи това се случва, защото всеки иска да спести време. Винаги бързаме за някъде и често, през натоварени дни нямаме и 5 минути да се спрем на едно място.
Въпреки, че основната част от тренировката е от ключово значение, винаги трябва да обръщаме поне малко внимание на загрявката и разтягането. Вижте защо!

zashto e vajno da zagravame i razgriavame

Предимства на загряването

Подобрява притока на кръв в организма

Дори 10 минутната, лека загрявка е изключително полезна. Тя подобрява притока на кръв към мускулите и отваря кръвоносните съдове, а както знаем, кръвта носи кислорода, необходим за правилното функционирането на мускулите.

Подобрява кислородната ефективност
Мускулите изискват по-големи количества кислород по време на тренировка. Когато се правят упражнение за загряване, кислородът се освобождава от кръвта ви по-лесно и при по-високи температури. По-бързото мускулно свиване, от своя страна подобрява предаването на нервите и мускулния метаболизъм. Благодарение на тези процеси мускулите работят по-бързо и по-ефективно.

Предотвратяване на контузии
Загряването предотвратява наранявания, като разхлабва ставите и подобрява притока на кръв към мускулите. Тези процеси намаляват риска от различни видове контузии по време на тренировка. Също така спомага за подготвянето на мускулите за физическите дейности, които предстои да бъдат извършени.

Психическа настройка
Времето за загрявка помага за прилагането на по-добра техника при изпълнение на упражненията и цялостна координация.

zashto e vajno da zagravame

Предимства на разтягането

Възстановяване

След интензивни тренировки в организма се натрупва млечна киселина, на която е необходимо известно време да се изчисти. Разтягащите упражнения подпомагат този процес и така се ускорява възстановяването на тялото.

Намалява мускулната треска
Доказано е, че разтягането влияе благоприятно след тренировка и помага за облекчаване на потенциална мускулна болка и позволява на тялото да се възстанови по-бързо и да се върне към нормалните си темпове.

Освен това то повишава гъвкавостта и отпуска твърдите и напрегнати мускули.

zashto-e-vajno-da-raztiagame

Загрявката и разтягането са много важни за мускулите, сухожилията, ставите и сърцето. Дайте си необходимото време и се погрижете за себе си.

Експериментирайте като опитате различни упражнения и така ще прецените кои ви се отразяват най-добре.