Как работи връзката между мускулите и метаболизма

Несъмнено движението и изграждането на мускули влияе благотворно на метаболизма. Но каква всъщност е връзката между мускулите и метаболизма и как работи тя?

Някои сравняват мускулите с двигателя на колата. Съответно – колкото по-голям е двигателят, толкова повече гориво изгаря. Идентична е ситуацията с мускулите. Ако имате повече мускулна маса, горите повече калории.

И все пак, увеличаването на мускулната маса с половин килограм, увеличава дневния разход на енергия с до 25 калории. Увеличаването на мускулната маса с 10 килограма, увеличава разхода на енергия за деня с до 200 калории. Така че, че дори да тренирате активно, това не означава, че можете да увеличите драстично приема на храна, без това да се отрази на телосложението ви.

Както знаем, добрите резултати се постигат с постоянство. Обикновено, една година тренировки не е достатъчна за средностатистическия мъж да натрупа 10 килограма мускули. За нормално се счита достигането на 30-40 килограма мускулна маса като топ форма. Ако приемем, че при увеличаване на мускулната маса с 5 килограма, можете да съхранявате до 100 грама гликоген повече, това значи, че можете да консумирате повече въглехидрати, които ще се превърнат в гликоген, преди да се превърнат в мазнини.

Възможността да консумирате повече въглехидрати дневно, ще ви помогне да запазите скоростта на метаболизма ви, защото въглехидратите и кортизола са свързани. По-високите нива на въглехидрати значат по-ниски нива на кортизол, тъй като функцията на кортизола е да мобилизира гликоген за да повиши нивата на кръвната захар. А когато приемате повече въглехидрати, необходимостта от тази дейност намалява.

Освен това, добрата мускулна маса прави мускулите ви по-чувствителни към инсулина. Как влияе това на тялото ви? Чрез чувствителността на мускулите към инсулина, вие съхранявате хранителните вещества в тях, вместо да ги преобразувате в мазнини.

Комбинирането на подходящ тренировъчен и хранителен режим изисква определени познания. Ето защо, ако искате да постигнете истински резултати и да направите най-доброто за здравето си, можете да разчитате на нашите инструктори.