Важен ли е сънят за фитнеса

Важен ли е сънят за фитнеса

Фитнес и сън

Една от най-често допусканите грешки, свързани с фитнес режима е подценяването на фактора сън. Ето защо тук ще ви запознаем с всичко, което трябва да знаете.

Важността на добрият сън надвишава значимостта на всички добавки и суперхрани, които можете да приемете. Това е така, защото докато спим, тялото не просто си почива, а реорганизира приетата през деня информация, възстановява се, изгражда определени тъкани, нервни клетки, неутрализира дадени невротоксини и възобновява биохимичните процеси в тялото.

Недостатъчното количество на сън води до натрупване на стрес и умора в организма и превръща всеки тренировъчен режим в неефективен. Липсата на сън увеличава апетита с до 25%. Това е така, защото недоспиването влияе на нивата на хормоните лептин и грелин, които отговарят за чувството за глад. В добавка, липсата на достатъчно сън забавя метаболизма, а с това и желанието за физическа активност. Ако спите под 8 часа на денонощие, нивата на тестостерон падат и трупането на мускулна маса се затруднява.

Друг неблагоприятен резултат за трениращите е бавното възстановяване при контузия, поради липсата на необходимото време за възстановяване, а заедно с това и по-високия шанс от такава, поради намалената концентрация, която предизвиква недоспиването.

В заключение можем да кажем, че пълноценният сън вечер е от фундаментално значение за добрите резултати, затова – осигурете си го.

Ако търсите съюзник по пътя към прогреса, обърнете се към нашите високоспециализирани инструктори, които са винаги на ваше разположение и ще ви предложат индивидуални решения, съобразени с вашата специфика, желания и ежедневие.
Желаем ви успех!

избор на фитнес инструктор