TRX упражнения и ползите от използването на ластиците

Искате да повишите своята гъвкавост, издръжливост и да натрупате мускулна маса?
Съществуват множество начини да изгорите ненужните мазнини и да подобрите формата си.

Ластиците са чудесен начин да влезете във форма, без да се докосвате до тежестите. Някои от основните бенефити, които получавате при тренировките с ластици са:

– разтягане и подвижност
– загряване и активизиране на мускулите
– развиване на връзката ум-мускул

Има множество начини, по които можете да използвате ластиците за разтягане. Например, когато сте легнали по гръб, с единия крак на пода и вдигнете другия крак нагоре, през повечето време използвате ръцете си за съпротива. Ако поставите ластика около глезена си, това ще ви осигури по-голям обхват на движение.

Упражнение 1:

Изберете ластик, малко над нивото на главата ви, хването го с една ръка, отстъпете назад и клекнете така, че да създадете ъгъл от 45 до 60 градуса спрямо пода. Поставете свободната си ръка на коляното. Ръката, която държи ластика, трябва да е права и да е в съответствие с него. Наклонете се леко напред, така че торсът ви да е перфектно изравнен с ръката. Задръжте малко в тази позиция и ще усетите разтягане в гърба си. Направете 5 дълбоки вдишвания, като вдишвате през носа и издишвате през устата.

Упражнение 2:

Легнете по гръб и протегнете краката си право нагоре към тавана, така че да се намират на 90 градуса спрямо торса ви. Увийте ластик около едното си стъпало и го хванете здраво. Дръжте крака с ластика вдигнат и неподвижен и местете нагоре и надолу свободния крак. В идеалния вариант на изпълнение, спускането на свободния крак се извършва за 2 секунди и вдигането му също. Повторете движението няколко пъти или докато усетите напрежение в гърба си. Когато това се случи, сменете краката.

Поради спецификата на работата с компютър, при повечето хора, работещи в офис, се натрупва напрежение в раменете и врата. То лесно може да се отстрани с помощта на TRX упражненията. Чрез използването на противоположния обхват на движение, ластиците издърпват раменете ви обратно в правилната посока и ви помагат да подобрите позата си.

Упражнение 3 (рамене):

Хванете краищата на стандартен ластик с дължина около 1 метър. Опънете ръцете си напред на височина на нивото на раменете или в позиция, в която чувствате по-малко напрежение и опъвайте ластика, като разтваряте ръцете си настрани. Опитайте да правите толкова по-широки движения настрани, колкото можете. Когато разтворите ръцете си настрани направете кратка пауза и стиснете мускулите в горната част на гърба. След това обърнете посоката и върнете ръцете си в изходна позиция. Повторете няколко пъти, като по време на цялото упражнение сте съсредоточени в поддържането на раменете в позиция назад и надолу.

Упражнение 4:

Поставете ластика под коленете си. Направете такъв разкрач, че да усетите напрежение в тях. Отстъпете настрани с единия крак, а след това и с другия, като следите да усещате напрежение в съответната мускулна група. Разходете се по този начин около 10 стъпки отляво-надясно, после обърнете посоката.

ТRX упражненията носят безспорни ползи и облекчават болките и схващанията, като представят алтернативен вариант на стандартните фитнес упражнения. Ако желаете да подобрите подвижността си, да натрупате мускулна маса и да влезете в отлична форма, посетете някои от обектите ни и се консултирайте с инструктор, който да ви въведе в тънкостите на TRX тренировките.