Трябва ли ни почивен ден от тренировка

Има хора, които обичат да тренират и го правят всеки ден, без почивка. Независимо дали става въпрос за групово занимание, фитнес, бягане – движението им дава много. Но понякога тялото има нужда от почивка.

Трябва ли ни наистина ден, в който да не спортуваме?

Краткият отговор е „Да“. Трябва да има поне един почивен ден, в който тялото да се възстанови, пък даже и умът. Но почивният ден не е универсално понятие, честотата му зависи от множество фактори като състояние на тялото, развитие на мускулатурата, способности и желани резултати.

Редовното практикуване на високоинтензивни упражнения (7 дни в седмицата) може да се окаже непродуктивно за поставените ви цели. Може да предизвика прекомерна умора, дори наранявания. Ако мускулите нямат достатъчно време да се възстановят между тренировките може да се забави мускулният растеж.

Обърнем ли поглед към психичното здраве – ако нямаме достатъчно почивни дни между натоварените такива, може да си предизвикаме преумора, дори бърнаут. Умът също има нужда си почине от тренировките.

Каква е дозата на почивните дни?

Специалисти съветват, че ако всичките ви тренировки са високоинтензивни, трябва да отделите поне един почивен ден седмично, за да дадете време на мускулите си да се възстановят правилно. Понякога може да се нуждаете от повече почивни дни.

Ако тепърва започвате с тренировките във фитнес залата, е препоръчително да имате повече почивни дни. Така ще  позволите на тялото ви да се адаптира към нови движения и ще му създадете допълнителна устойчивост.

Какви са ползите от почивните дни?

  1. Увеличаване на мускулното възстановяване

За да се възстановят мускулите се изисква време, в което да развият нова тъкан след тежка тренировка. Изследванията показват, че по време на тренировката се изчерпват енергийните запаси в тялото и това причинява разграждане на мускулната тъкан. Но когато тялото има време за почивка, това дава възможност на мускулите да възстановят и попълнят запасите от енергия. В крайна сметка това ускорява възстановяването и поддържа тялото здраво.

  1. Ускоряване растежа на мускулите

Упражненията създават малки микроскопични разкъсвания в мускулната тъкан, но денят за почивка позволява на тъканта да заздравее и расте, което води до увеличаване на мускулната маса. Когато мускулите нямат достатъчно време за възстановяване между тренировките, това може да бъде контрапродуктивно.

  1. Минимализирате риска от травми

Ако мускулите са преуморени или претоварени, това увеличава риска от нараняване. Дори един почивен ден поддържа мускулите ви в по-добра форма. И друго – почивните дни предотвратяват претренирането, което може да доведе до наранявания и умора.

  1. Поддържа психичното здраве

Научете се да слушате тялото си. То често дава сигнали, че има нужда от почивка. Тренировките изискват сериозно съсредоточаване и умствена сила, така че дайте почивка и на ума си. Това ще ви държи мотивирани в дългосрочен план.