Тренировки със собствена тежест в домашни условия

Тренировки в домашни условия

Липсата на физическа активност вреди не само на физическото, но и на психическото състояние. С оглед на създалата се ситуация, за момента се налага да поддържаме форма в домашни условия. Затова ще се постараем да ви бъдем полезни и през карантинния период, като ви представяме упражнения, които ще ви помогнат да поддържате добра форма дори от дома ви.

Лицеви опори

Лицевите опори са идеалното упражнение за изпълнение вкъщи. Те натоварват голяма часот от тялото и позволяват промяна на натоварването чрез наклона, под който се спускате или промяна на разстоянието между ръцете ви.

Сгъване на крака към тялото – Коремни преси

Този вид коремни преси са подходящи както за начинаещи, така и за напреднали. Натоварват цялата коремна област като акцентират силно върху долната част на коремните мускули.
Изпълнението на упражнението е лесно и можете да го правите навсякъде.

Повдигане на крак към противоположната страна – Коремни преси

Това упражнение ефективно натоварва страничната част от коремната мускулатура.

Планк

Планкът е статично упражнение за цяло тяло. Различните му разновидности го правят достъпно и популярно както за начинаещи, така и за напреднали трениращи.

Паяк

Упражнението служи за трениране на гърди, корем, рамо и трицепс и развива по-добра мобилност. Облхваща всички функции на коремната преса – ротация, анти-екстензия и флексия. За да увеличите интензивността му се придържайте по-ниско до пода. То изисква повече издръжливост, координация и сила в ръцете и коремната мускулатура. По-подходящо е за средно напреднали и напреднали, а начинаещите могат да преминат към него след като включат различни варианти на планк в програмата си.

Клек със собствено тегло

Това е сравнително лесно упражнение, което обаче е важно да изпълнявате правилно технически. В следващото видео можете да видите как.

Сумо клек

Сумо клекът се изпълнява с разкрачен стоеж и пети, сочещи една към друга и акцентират върху бедра и глутеус.

Напади

Упражнението е насочено към долната част на тялото и е подходящо за начинаещи и напреднали. При него горната част се използва като стабилизатор.

Ритници

Ритниците акцентират върху задно бедро и глутеус. Изпълняват се в изправена позиция с ритник назад.

Бърпи

Това е едно от най-добрите упражнения, които можете да изпълнявате със собствено тегло. Популярността му се дължи на факта, че е подходящо за всички и натоварва цяло тяло, като може да се използва и като част от кардио тренировка, но и за вксплозивност, издръжливост и за координация.

Това е първата част от упражненията, които ви препоръчваме да правите в домашни условия. Тренирайте редовно и не губете форма!

Бъдете здрави!