Тренирайте с Антонио Костов

Скъпи приятели на Фитнеси Флайс, днес ще ви представим нашия нов инструктор – Антонио Костов!

Антонио е състезател по натурален културизъм, кондиционен треньор (БК Балкан Ботевград, ОФК Спартак Плевен, БК Спартак Плевен; шампион с БК Балкан Ботевград за сезон 21/22 г.), лектор и популяризатор на темата за здравната култура. Завършил е „Спорт, фитнес, здраве“ към НСА, „Спортна педагогика“ към ВТУ и „Екология и опазване на околната среда“ към СУ. Освен това, той е сертифициран като фитнес инструктор от Българската федерация по бодибилдинг и фитнес.

Той ще води във Фитнеси Флайс:

 • Muscle Pump;
 • Interval Training;
 • Mobility Training (за деца и възрастни);
 • Обща физическа подготовка (за деца и възрастни).

 

Вижте малко повече за всики един от класовете:

Muscle Pump

Вече няколко десетилетия бодибилдингът и характерната за него работа с тежести запленяват сърцата на спортуващите. Освен невероятно удоволствие, мускулното напомпване и работата с тежести носят безспорни ползи за здравето и визията на трениращите.
Често обаче на заетия градски човек не му остава достатъчно време да съобрази и построи своята тренировка така, че да достигне до желаното взривно напомпване в рамките на времето, с което го е оставил работния ден.

 

Какво да очаквате от Muscle Pump:

 • Упражнения с различни тежести и уреди, с много повторения, изпълнени с променлив интервал на работа и почивка;
 • В края на сесията Ви очаква допълнителен комплекс за мобилност, който е нужен, с оглед характера на изминалата тренировка.
  Нашият треньор Антонио Костов ще се погрижи да подбере точния обем, плътност и характер на упражненията, за да се вмести във времето от 50 минути.
  От Вас се очаква само да изберете подходящата за Вас тежест и нека Muscle Pump да започне!

 

Interval Тraining
Чрез интервалните тренировки, когато са правилно дозирани параметрите на процеса, може и се въздейства ефективно върху композицията и голяма част от функциите на тялото.
Контролирайки тежестите, сложността на упражненията, дължината и характера на почивките и интервалите, треньорът моделира характера на тренировката, съответно и резултатите от нея.
В полето на интервалните тренировки са направени множество изследвания, които потвърждават техните преимущества по отношение на метаболитните ефекти, които оказват върху организма. Доказано е, че:

 • Окислителните способности на мускулите се повишават;
 • Расте буферният капацитет на мускулите;
 • Концентрацията на гликоген и аеробните възможности също растат.

В зависимост желанията на треньора и очакванията на трениращите, тренировката може да придобие аеробен, смесен или по-силов характер.
Професионалният ни треньор – Антонио Костов поема отговорността за прецизното дозиране на натоварванията, за да може всеки човек в залата да усети ползите на Interval training, а именно:

 • Въздействие върху силовите качества на мускулатурата;
 • Натоварване на всички основни групи мускули;
 • Разнообразие в упражненията;
 • Динамика, редуваща се с почивка;
 • Подобряване на цялостната издръжливост;
 • Благоприятно въздействие върху метаболитните процеси на организма;
 • Изгаряне на мазнини;
 • Изразен ефект върху качествата и визията на мускулатурата и мн. др.

 

Mobility Training за деца и Mobility Training за възрастни
Упражненията за мобилност не са статично разтягане или така известния ни стречинг. Това са:

 • Разтегателни упражнения, съпроводени с постоянни движения;
 • Определен ритъм на дишане;
 • Пренос на съответните части на тялото по време на упражняването в пространството.

Това изключително много ги доближава до естествените движения, защото те на практика са такива, в много по-голяма степен от статичния стречинг (въпреки че и той е полезен в определени моменти). Практикувайки Mobility, ние не просто обтягаме мускула в отделни статични положения за 10-20 секунди (както при стречинга), а го правим в ритъм и режим, които кореспондират пряко с ежедневните движения на телата ни.

Класовете ни по мобилност са изключително подходящи за деца, за да се въздейства върху неприятните последици от:

 • Носенето на тежки раници;
 • Неправилната позиция на седене, стоене, спане, ходене и пр.;
 • Обездвижването;
 • Носенето на неподходящи обувки;
 • Взирането в телефона;
 • Наведената глава и др.

Децата ежедневно са изправени пред тези дисбаланси в тялото, които причиняват свръх натоварване на определени тъкани, а други водят до залиняване. В някои случаи неправилната стойка пречи, както на малките, така и на по-големите мускули да работят правилно. Така местоположението между отделните компоненти на тялото ни един спрямо друг се нарушава, тъканите около мускулите променят позицията си и започват да се трият или срастват. Следват възпаления, пукания, хрупания, прескачания и болки. Благодарение на тренировката Mobility Training – нарушенията в обхвата на движение на отделните стави се подобряват.
Всяка една физическа (а и както се потвърди от науката – психо-емоционална) дейност оказва въздействие върху кондицията на опорно-двигателния ни апарат.
Без значение дали говорим за носене на раница, каране на кола, седене в изправена поза зад бар/ фризьорски салон или практикуване на определен вид спорт, съответните натоварвания карат тялото и в частност мускулите и прилежащите им тъкани да реагират по специфичен начин.
Т.е. всяка дейност натоварва по специфичен тъканите по долната част на тялото. Понякога силните емоции и напрежението сковават тъканите на врата. При едни дейности се напряга гърбът и коремната мускулатура губи тонус, при други се претоварват.
Тазобедрените стави са зона, която също страда изключително много в днешни дни, във връзка със съвременния начин на живот. Дори активните спортисти страдат от претоварвания и/или нисък тонус в различни зони, с оглед спецификата на техните движения.

Ползите, които може да наблюдавате след практикуване на Mobility Тraining:

 • Подобряване на стойката;
 • Регулиране функцията на определени звена на опорно-двигателния апарат;
 • Подобряване на мобилността/ обхвата на ставите;
 • Подобряване функциите на дихателната система;
 • Общо тонизиращо действие;
 • Още редица косвени позитиви.

Програмата Mobility Training е изключително подходяща за малки и големи, за хора, с изградени вече вредни навици, но и за превенция.

Обща физическа подготовка (ОФП) за деца

 • Група от 7 до 11 години
 • Група от 12 до 14 години

Работата за постигане на добра физическа подготовка следва да има конкретна цел и посока. За да се стигне до определена физическа подготовка трябва да се работи целенасочено върху основните физически качества:

 • Сила;
 • Издръжливост;
 • Бързина;
 • Гъвкавост;
 • Ловкост.

Всичко това, спазвайки точната последователност, пропорции и необходимата субективност.

Всяко едно упражнение следва да се разглежда като стимул за развитие на бързина, сила или друго физическо качество и то трябва да бъде адекватно приложено в контекста на конкретната тренировка, тренировъчен процес и отнесено спрямо трениращите.

Сензитивен период

Всяко физическо качество има т.нар. сензитивен период, в който то се влияе в най-голяма степен от съответните тренировки. Тогава то подлежи на най-голямо въздействие и диапазонът, в който то може да лавира за напред в годините също би могъл да бъде повлиян, единствено в определения период. Върху качеството ловкост може да се въздейства и на 26-годишна възраст, но не и на границите, в които това въздействие би могло да се разпростре. С оглед на това е много важно с децата да се работи целенасочено и избирателно по точните акценти, характерни за тяхната възраст.

Също така при спортуващи в определена възраст (под 14 г.) е безсмислено, а понякога дори противопоказно да се тренират нетипични физически качества. Например не е необходимо да се тренира максимална сила (едно от няколкото проявления на физическото качество сила) при деца. Причината не е всеобщото схващане, че те не биха пораснали ръстово, а по-скоро в детския организъм все още не са назрели факторите и механизмите, които биха довели до желаните резултати от силовата тренировка в тяхната пълнота.

Възрастта под 14 г. е подходяща за работа върху бързина, гъвкавост и ловкост, която включва и координационните способности на децата, с уговорката, че с нарастването на възрастта към 14 г. сложността на упражненията и степента на натоварване расте.
Именно заради това ние организираме две възрастови групи – до 11 години и до 14 години.

Специфичната роля на треньора тук е да създаде занимателна тренировка, по време на която наравно с успешната работа върху изброените качества, децата да се забавляват, социализират, да работят като в екип, така и поотделно.

ОФП формира воля и постоянство у подрастващите, а резултатите върху спортната им форма и тонуса им помагат да осъзнаят последователността и причинно-следствените връзки в спорта и извън него. ОФП помага на децата да упражнят дисциплината си и да разберат колко фундаментално е да я прилагат във всеки един процес. Изгражда навици, свързани с грижа за здравето и организиране на самостоятелна физическа дейност.

Обща физическа подготовка (ОФП)

Говорейки за обща физическа подготовка (ОФП) при възрастни следва да се вземат предвид моментната кондиция на трениращите и точно какъв набор от упражнения са подходящи в конкретния случай.
Солидният опит на треньора е задължително условие, за да набави богат набор от упражнения, нужни да направят функционалната тренировката безопасна и в същото време градивна. Треньорът ни Антонио Костов ще насочи вниманието си върху всички участници в заниманието.

При групови тренировки, целящи въздействие върху физическите качества/ функции, които често се наричат функционални или кондиционни тренировки, целта на тренировката е да се подаде стимул, който да доведе до балансиран ефект върху цялостната кондиция на тялото и хармонично развитие на неговите качества, които да ни позволяват да сме жизнени и активни през цялата седмица.

Важно е да се отбележи, че работата върху взривната сила и всички ефектни и впечатляващи упражнения, свързани с нея, изисква най-сериозни адаптационни възможности и подготовка.
Често хора, които не са спортисти или нямат нужната кондиция трябва да преминат през превантивна подготовка и работа върху мобилността, изпълнена с не по-малко интересни и увлекателни упражнения.

 

Какво да очаквате от ОФП:

 • Балансиран ефект върху всички физически качества, което предполага и чудесен ефект върху Вашата визия;
 • Подходящи упражнения, съотнесени към Вашето ниво на развитие
 • Превантивни упражнения;
 • Вдъхновяващи динамични и ефектни упражнения;
 • Работа с кондиционен треньор, работил с няколко професионални отбора;
 • Адекватна дозировка на натоварванията.

Вижте часовете, които ще води той от 5 септември!

В Премиум фитнес Флайс Амая:

 • Обща физическа подготовка (ОФП) за деца (двете групи) – Вторник и Четвъртък от 7:30 до 8:30 ч.
 • ОФП за деца (двете групи) – Вторник и Четвъртък от 16:00 до 17:00 ч.
 • Muscle Pump – Вторник и Четвъртък 12:00 – 13:00 ч.
 • Muscle Pump – Понеделник, Сряда и Петък 19:00 – 19:50 ч.

 

В Премиум фитнес Флайс Милениум:

 • Interval Training – Понеделник, Сряда и Петък от 7:30 до 8:30 ч.
 • ОФП за деца – Понеделник, Сряда и Петък от 9:00 до 10:00 ч.
 • Mobility Training – Понеделник, Сряда и Петък от 12:00 до 12:45 ч.

 

Във Фитнес Флайс Младост 4:

 • Interval Training – Вторник и Четвъртък от 18:00 до 19:00 ч.

 

Доверете се на доказания му опит и професионализъм и добрите резултати няма да закъснеят!

Можете да запазите своето място за тренировка тук.