Суперхрани, част 1

Това да бъдем физически активни е изключително важно за доброто ни здраве. Също толкова важно е, обаче и правилното хранене.
Затова днес решихме да ви разкажем, за така наречените суперхрани. Те съдържат полезни хранителни вещества в много по-големи количества от останалите храни. Освен това се смята, че притежават и уникални здравословни качества.

Суперхрани, част 1

Мляко

Благодарение на него тялото си набавя калций, протеини, зарежда се със захар. Млякото е чудесна храна за всички, които имат повишена физическа активност. Освен това, една топла чаша преди лягане помага да се отпуснете и да се насладите на заслужена почивка.

Допълнителни ползи за всички, които спортуват активно:
То съдържа двете основни съставки, от които човек се нуждаете след тренировка: въглехидрати, които дават енергия и протеините за възстановяване на мускулите. Друга алтернатива са домашния плодов млечен шейк или плодово смути.

Суперхрани, част 1

Сушени плодове

С високото си съдържание на естествени захари, сушените плодове са доказан източник на въглехидрати, което ги прави чудесен източник на енергия. Също така снабдяват организма с фибри, калий, фитонутриенти, витамини и минерали.

Допълнителни ползи за всички, които спортуват активно:
Сушените плодове съдържат доста въглехидрати, така че ви дават много голямо количество енергия и са изключително подходящи преди физическо натоварване.

Суперхрани, част 1

Броколи

Броколито съдържа мощни антиоксиданти, фибри стимулиращи храносмилането, плюс цяла армия от витамини и минерали. То заедно със зелето и спанака са едни от най-богатите на хранителни вещества храни. Те също са чудесен източник на естествена фолиева киселина.

Допълнителни ползи за всички, които спортувта активно:
Що се отнася до калция за изграждане на кости, растителните храни като броколи могат да бъдат добра алтернатива на млечните продукти. Ниските нива на калций правят хората по-уязвими, така че още един източник никога не е излишен.

Суперхрани, част 1

Сладки картофи

Сладките картофи са ултра универсални и са по-здравословен избор от обикновените картофи. Те съдържат бета-каротин, желязо, фибри и витамин С.

Допълнителни ползи за всички, които спортуват активно:
Сладките картофи са добро допълнение към диетата. Те зареждат организма с въглехидрати и са с високо съдържание на калий, който помага за предотвратяването на мускулни спазми по време на тренировка.

Суперхрани, част 1

Банани

Пълни с хранителни вещества, сладки и вкусни – бананите са предпочитан от мнозина плод.
Те съдържат калий, витамин В6, витамин С, витамин А, манган, фолиева киселина и са добър източник на фибри.

Допълнителни ползи за всички, които спортуват активно:
Бананите са перфектната фитнес храна. Те са здравословни и подходящи за всяко хранене, тъй като съдържат малко калории, мазнини, натрий и холестерол, а същевременно са богати на много важни хранителни вещества.
Бананите са с малко по-висока степен на енергийност от другите плодове, което ги прави брилянтни за зареждане с гориво преди, по време или след тренировка.

Очаквайте съвсем скоро Суперхрани, част 2, тъй като имаме много още какво да ви разкажем.