Синдром на хрупането

Засищащи нискокалорични храни

Приключили сте обяда си в работа и са минали два-три часа. През главата ви започва да се върти, че бихте хапнали нещо дребничко. Или пък, обичате след вечеря, пред хубав филм да хрускате по нещо неангажиращо. Защо не и двете? 😀
В такива случаи, изборът на храни не е най-мъдро подбраният.
Изкушаваме се да похапваме чипс, солети, снаксове, захарни изделия – все неща, които при честа консумация няма да ни донесат никакви плюсове. Решихме да наречем това явление „Синдром на хрупането“.

Ще ви споделим няколко алтернативни, здравословни варианти, които със сигурност ще подпомогнат полезните хранителни навици.

sindrom-na-hrupaneto

Скир

Скирът е естествено обезмаслен млечен продукт, който прилича на цедено кисело мляко. Богат е на витамини и минерали, добър източник на калций и съдържа пробиотични бактерии. Със скир често се приготвят високопротеинови закуски, здравословни десерти или междинно леко прехапване.

sindrom-na-hrupaneto

Плодов млечен шейк

Изключително вкусен и бърз вариант, които можете да си приготвите с лесно достъпни и бюджетни продукти. Вкусно и здравословно!

sindrom-na-hrupaneto

Краставички

Те са леки, свежи и изключително полезни. Изградени са от 98% вода, съдържат витамини (А, С и витамини от група В) и минерали.

sindrom-na-hrupaneto

Моркови в лимонов сок

Морковите са отличен източник на провитамин А, витамин С, витамин К и диетични фибри. Около 120 гр. моркови съдържат приблизително 50 калории, 1.25 гр. протеини и 0.22 гр. мазнини. Те са богати и на витамин В1, В2, РР. Съдържат натрий, магнезий, фосфор, калий, йод, желязо, мед и манган.

sindrom-na-hrupaneto

Ябълки

Отличен източник на антиоксиданти и фибри. Съдържат витамини А, С, В9 (фолиева киселина), калций, калий, фосфор и желязо. Освен това всички знаем колко са вкусни!

sindrom-na-hrupaneto

Шепа сурови ядки

Ядките са източник на белтъчини, затова те задължително присъстват във вегетарианското хранене и са много подходящи за общи диети. Те съдържат ненаситени мазнини, витамини (А и С, витамини В комплекс, витамин Е, фолиева киселина и др.). Освен това съдържат магнезий, цинк, селен, фосфор, йод, калций, желязо, калий, мед и т. н.

Не трябва да се забравя, обаче, че ядките трябва да се консумират в умерени количества, тъй като са висококалорична храна.

sindrom-na-hrupaneto

Горски плодове (боровинки, малини…)

Горските плодове са прекрасен дар от природата. Те са вкусни, полезни и подходящи за похапване по всяко време. Съдържат фолиева киселина, фибри, бета-каротин, лутеин и всевъзможни витамини. Тези малки съкровища са богати и на цинк, фосфор, селен, фолиева киселина, калий, йод, витамини А, В, С, Е и К. Одвен това, са изключително ниско калорични! Приблизителното им съдържание на вода е 75-89%. С две думи: малко калории, много витамини!

sindrom-na-hrupaneto

Оризовки

Оризовите крекери са подходящи за „спешни случаи“. Те са предпочитана бърза храна, която не съдържат глутен – лакомство бедно на калории.

Тъй като знаем, че „Синдрома на хрупането“ е често срещан и много хора искат да променят този свой неполезен навик, се надяваме да сме допринесли поне малко с нашите предложения. Бъдете постоянни и сме сигурни, че благоприятните резултати няма да закъснеят.

Казват, че нов навик се създава за 21 дни. Опитайте да направите промяната! Пролетно-летният сезон е изключително подходящ момент. 😉