Шоколадът и правилната му консумация

Шоколадът определено е сред любимите на мнозина изкушения. Често пъти, обаче той се превръща и в старателно избягвана храна тъй като се смята, че колкото е вкусен, толкова се отразява неблагоприятно на фигурата.
Дали наистина шоколадът може да победи всички усилия за здравословен хранителен и тренировъчен режим? Сигурно ще ви изненадаме, но отговорът е – не!

Абсолютно вярно е твърдението, че количеството води до неблагоприятни резултати, а не конкретната храна. Това важи на 100% за шоколада. Ключов е общия баланс, тъй като има съществена разлика между добавянето на две квадратчета шоколад към дневния хранителен план и консумирането на един цял ред, да неговорим за по-големи количества. Нашият съвет е да вкарате консумацията на шоколад в общия дневен калориен прием.

Вижте някои дребни хитринки, които ще ви позволят да не го изключвате напълно от менюто си и това да не повлияе на добрата ви форма:

1. Броене на калории

Следенето на дневния калориен прием е от първостепенно значение. Ако не се надвишават препоръчителните референтни стойности, рискът от пълнеене се свежда до минимум (Това правило важи за здрави организми, без отклонения от нормите), дори и ако хапвате по малко шоколад.

Има безброй приложения и сайтове, които могат лесно и бързо да проследят калориите.

2. Увеличаване на разхода на енергия

Можете да си позволите малко повече лакомства в дни, в които изразходвате повече калории. Тази тактика, обаче също трябва да бъде премерена и да не се прибягва до нея твърде често.

3. Изберете черен шоколад

Вижте малко повече за него и ползите му за здравето.

Както вероятно знаете, колкото повече качествено какао съдържа шоколадът, толкова по-полезен е той за вашето здраве. Това автоматично изключва млечния и белия шоколад, тъй като те съдържат предимно захар.

Знаете ли, че какаото е преди всичко добър източник на протеини (около 20 гр. протеин на 100 гр.), което далеч не е за пренебрегване? То влияе благоприятно и на настроението. Това се дължи на високото съдържание на магнезий – един от най-разпространените минерали в човешкото тяло, който спомага храносмилателната система, дава енергия, тонизира и понижава общото ниво на стрес.

Какаото съдържа и фосфор, който участва в минерализацията на костите и много метаболитни процеси. Освен това е отличен източник на калий, който работи заедно с натрия за регулиране на обема на телесните течности, грижи се за баланса на нервната система и мускулите.

Вие знаехте ли за всички тези плюсове?

Отваряме още една скоба – добре е да следите съдържанието на консумираната от вас храна и да избягвате шоколади, съдържащи изкуствени аромати, емулгатори или рафинирани масла. Единствените допълнителни съставки трябва да бъдат естествени и минимално преработени продукти, като ванилия на прах, чипс от маслодайни семена, плодове или ядки.

Предлагаме ви и друг по-нестандартен вариант – да си направите сами здравословен шоколад, със специално подбрани съставки. Очаквайте съвсем скоро нашите предложения за страхотни рецепти, по които ще можете сами да си приготвите любимото лакомство.