Ръководство за оцеляване на офис служители

Ръководство за оцеляване на офис служители

Значителна част от хората днес работят на компютър. Редом с ползите от развитието на технологиите, лесно можем да видим и вредите, които те носят със себе си. Хората, чиито професии са свързани с работа на компютър, често изпитват болки в гръбнака и цялото тяло, свързани с еднообразните движения, които извършват през деня и принудителната поза, в която стоят. Освен болките в гърба и мускулите, други чести оплаквания на офис служителите са тендонит, синдром на карпалния тунел, епикондилит и синдром на гръдния изход. И тъй като никоя конкретна стойка сама по себе си не може да причини подобни проблеми, причината за тях е в продължителността и честотата на повторяемост. Други фактори, които допълнително утежняват положението са липсата на достатъчно физическа активност и поддържането на наднормено тегло.

Какво можем да направим за да подобрим състоянието си?

Дори в офис условия можем да направим няколко упражнения, които да облекчат болките и дискомфорта. Някои от тях са честите промени на позицията, разтягането и леките въртеливи движения, които служат за раздвижване на проблемната област.

Добре е доколкото е възможно да приспособите работното си място към вашите нужди. Това може да се случи с бюро с подходяща височина, с бюро, което е на височината, отговаряща на изправения ви ръст. Ако не е възможно да промените условията си на работа, можете да правите чести кратки разходки и раздвижвания. Каквото и да правите, важното е да разчупите продължителното стоене в статична позиция. В случай, че погълнати от работата забравяте да се раздвижвате, можете да си настроите аларма, която през определен срок от време (60/90 минути) ви напомня да го правите.

Упражнение, което лесно можете да направите в работни условия е докато стоите на стола да изпънете максимално гръбнака нагоре и да протегнете ръце напред с длани нагоре опрени в бюрото, както е показано на снимката. За да увеличите максимално разтягането, уверете се, че пръстите са прави. В предмишницата има много мускули, които преминават през карпатния тунел и в ръката и изправяйки пръстите, вие разтягате и мускулите. За да усетите полезния ефект на упражнението задръжте в позиция 30 секунди и повтаряйте на всеки 90-120 минути.

При болки във врата и гръбнака, опитайте да изпънете гърба в седнало положение и отпуснете главата си максимално надолу, без да превивате гърба. Върнете главата бавно обратно в изходна позиция и повторете няколко пъти. След това се изправете, изпънете гръбнака и започнете да въртите главата си в кръг като отпускате максимално във всяка посока – напред, надясно, назад и наляво. Правете го много бавно и повторете няколко пъти. След като приключите с раздвижването на врата в едната посока, направете го няколко пъти и в другата.

Как реално да подобрим състоянието си?

Ако и вие сте сред хората, чиято работа е свързана с поддържането на статична позиция, важно е да си осигурите достатъчно движение и спорт за да съхраните здравето си. Ако вече имате осезаеми проблеми, не е късно да започнете и сега. Важното е да работите реално по въпроса и да организирате времето си по начин, по който сте в състояние да отдавате на тялото си дължимото. Няколко тренировки седмично могат да направят буквално чудеса с тялото ви и начинa, по който се чувствате. Ако имате конкретни здравословни оплаквания, обърнете се към нашите инструктори и те ще ви изготвят специална тренировъчна програма, съобразени с вашите лични нужди.

Не забравяйте да се грижите за себе си!
Желаем ви успех!