Растежът на мускулите в шест точки

Растежът на мускулите в шест точки

Растежът на мускулите в шест точки

Основните правила за повишаване на мускулна маса са хранителен режим в калориен излишък, усилени тренировки и правилно възстановяване след тренировка, което включва подходящи храни и достатъчно сън.
Съществуват няколко изпитани тактики, които могат да ви помогнат да постигнете целта си.

1. Не търсете перфектното разделение на мускулни групи

Мускулният растеж се влияе от честотата и интензивността на тренировките. Три тренировки седмично ще ви донесат по-голям растеж на дадена мускулна група, отколкото две. Броят на тренировките на мускулна група се определят от интензивността, тежестите, които вдигате, съня, възстановяването и храненето. Колкото повече тренирате определена група мускули, толкова по-бързо ще качвате мускулна маса. Ако след тренировка се възстановявате бързо, това е знак, че можете да увеличите натоварването на мускулната група или броя на тренировките през седмицата.

2. Осигурете си достатъчно сън

Много е изписано по повод възстановяването след тренировка и важността на съня. Това е така, защото най-мощните регенериращи процеси се провеждат именно по време на съня. Докато спите, тялото ви увеличава производството на хормони като тестостерон, хормон на растежа, инсулин и кортизол, които играят ключова роля за мускулния растеж.

3. Придържайте се към подходящ хранителен режим

Ако не се храните правилно, няма да виждате желаните резултати, въпреки усилените тренировки. Затова всичко трябва да върви ръка за ръка. Дори да спазвате правилен режим на хранене, дайте си разумен период от поне шест месеца за да постигнете целите си. Ако имате съмнения относно избора на хранителен режим, нашите инструктори винаги са на ваше разположение.

4. Обърнете внимание на храненето преди и след тренировка

Ако около час преди тренировка приемате под бавни въглехидрати под някаква форма, това би дало нужния импулс на тялото ви да се справи по-добре в залата. Повече за предтренировъчното хранене научете тук.
Непосредствено след тренировка е добре да приемате бързи въглехидрати и чист протеин за да дадете на тялото си бързо най-нужните вещества, които са изчерпани вследствие на натоварването. Повече за следтренировъчното хранене научете тук.
Обърнете внимание и на правилния прием на вода.

5. Добре е да включите в програмата си и едностранни упражнения

Разнообразете програмата си с упражнения за всяка ръка и крак поотделно и ще спечелите несъмнени предимства по отношение на издръжливост и координация. Едностранните упражнения ще ви покажат мускулните ви дисбаланси и ще увеличат силата ви. С течение на времето мускулните компенсации водят до затвърждаване на грешки, които могат да се отразят неблагоприятно както на целите, така и на здравето ви в дългосрочен план. В този случай едностранните упражнения се явяват коректив на това, което правите.

6. Внесете разнообразие в програмата си

Растежът на мускулна маса не е задължително да е резултат от скучни и еднообразни упражнения. Ще развиете дори по-хармонична фигура ако използвате повече от машините, предвидени за дадена мускулна група, а и ще разнообразите времето, прекарано в залата.
Желаем ви успех!