Ползите от упражненията за развиване на фасцията и ЕКТ

Повечето тренировъчни програми са разработени от културисти и подчертават само една мускулна група. Този подход за създаване на програми се фокусира върху линейни упражнения с едно основно направление на движение и несъмнено може да ви помогне да изглеждате впечатляващо в бански костюм.

В действителност, повечето модели на движение изискват ставите и мускулите да се движат в различни посоки по едно и също време, което подлага под съмнение стандартния тренировъчен подход, тъй като не работи за подобряване на координационните и двигателните ни способности. Контрактивният елемент на мускулите съдържа актинни и миозинови протеинови нишки, които се плъзгат един през друг и така генерират сила. Но това, което често се пренебрегва е, че всяко мускулно влакно е заобиколено от фасция или съединително-тъканна ципа и ЕКТ, които се удължават при съкращаване на мускулите. Функцията на мускулите и съединително-тъканната ципа са различни. Докато ацетино-миозиновите влакна генерират сила, то фасцията и ЕКТ я разпределят в различните части на мускула.

Силовите обучения изискват съкращаване или свиване на мускулите, докато актин-миозиновите влакна се плъзгат едно към друго и генерират сила, като карат мускулът да се свива. Когато се прилага повече сила, моторните агрегати се адаптират към това положение, което води до създаване на повече мускулни влакна. На свой ред, влакната увеличават размера си и способността си да се удължават. Когато фасцилията се удължава многократно, тя създава повече колаген и еластин и е в състояние да издържи на по-голямо разтягане и съответно да приложи по-голяма сила при връщане в първоначалното си положение. Енергията, произвеждаща действията, контролирани от фасцията идва от физически, механични сили, докато енергията произвеждаща мускулни контракции идва от макроелементите в диетата ни. Мускулът метаболизира собствената си енергия чрез превръщането на въглехидрати или свободни мастни киселини в аденозин трифосфат, който се използва от тялото при генериране на мускулна контракция. Съединително-тъканната ципа не съхранява химическа енергия за да приложи силна. Тя работи с механична енергия, която се освобождава, когато фасцията е в изходна позиция. В този ред на мисли, докато традиционното силово обучение прави мускулите ви силни, упражненията, насочени към трениране на съединително-тъканните ципи и ЕКТ изискват по-различен подход.

Подобряването на ефективността на фасцията за преминаване от удължаване към съкращаване, може да помогне за увеличаването на общата ви сила.

Обикновено удължаването на фасцията, по начин, по който да може да издържи на по-силен опън, се постига чрез извършване на многопосочни движения в бързо темпо, като се използват леки тежести. Това е така, защото колкото по-тежък е товарът, толкова по-малък е обхватът на движение. За да се развие до оптимално положение целостта и еластичността , натоварванията трябва да са по-малки, така че да бъдат възможни многократните им повторения в различни направления. Например за укрепване на фасцията и ЕКТ на бедрата, могат да се използват леки дъмбели за 4 до 5 повторения във всяка посока на движение.