Почивки по време на тренировка

Почивки по време на тренировка

Колко често и по колко време трябва да се почива по време на тренировка?

Почивки по време на тренировка

В забързаното ежедневие често се опитваме да оптимизираме и съкратим максимално всичко, което правим. В стремежа си да изпълним оптимална част от набелязаните упражнения се случва да не почиваме достатъчно или дори напълно да пропускаме почивките.

Какъв е ефектът от това?

В следствие на физическото натоварване в тялото се натрупва умора. Почивката между сериите активира определени биохимични процеси в тялото и когато я пропуснете, това може да доведе до претрениране, загуба на енергия и активни тъкани. Ако това се превърне в практика, дори подходящото хранене и нужната доза сън след тренировка не са в състояние да ви възстановят напълно до следващия ден, през който неминуемо ще чувствате липса на енергия.

Какво се случва в тялото по време на почивката между сериите?

Възстановяването между сериите е времето (от 20 секунди до 10 минути), в което мускулите са в покой. В биохимичен план това е период, в който могат да протекат много процеси по възстановяването на тялото. Интензивността и мащабът им варират в зависимост от тренировката, както и от множество индивидуални фактори, като пол, възраст, килограми, физическо състояние и др.

Колко често и по колко трябва да почиваме между сериите?

Продължителността на почивката се определя от тренировката и нивото ви на физическа активност.
При тренировки за издръжливост се препоръчват почивки 45 секунди – 2 минути.
При силови тренировки оптималната почивка между сериите е 3 – 5 минути.
Тренировките за мускулна хипертофия изискват почивка от 2 – 3 минути след първото базово упраажнение и по 1 – 2 минути почивка между упражненията за големите групи мускули.
Кардио тренировките е добре да се правят след силовите, затова се очаква, че след като приключите и с тях, ще почивате активно. В случай, че все пак решите да започнете с тях, добре е да почивате поне 5 минути, тъй като това ще да даде възможност на сърдечния ви ритъм да се нормализира.

* Ако сте начинаещ или влизате във форма след месеци отсъствие в залата, удвоете почивката.

За повече полезни съвети и оптимални резултати, обърнете се към нашия висококвалифициран екип, който винаги е на ваше разположение.
Желаем ви успех!