Перфекционизмът – враг или приятел във фитнеса?

Перфекционизмът е състояние, което може да се определи като отказ да се приеме някакъв стандарт, който не е съвършен. Знаем обаче, че съвършенството е недостижимо понятие в истинския си смисъл, ето защо е добре да се научим понякога да допускаме не чак толкова съвършени неща в живота си.

Перфекционист ли сте? Определяте ли това като положително или отрицателно нещо? Подобрява ли това мотивацията ви и движението към целите ви или ви създава разочарование и твърде много самокритика? Стандартите и „препоръките“, които сте създали сами за себе си могат да бъдат мотивиращи, но могат и да действат обезкуражаващо, когато не са с правилната насоченост или в правилната доза. А какво можем да кажем за стандартите на другите? В епохата на социалните медии е трудно да се избегне напълно сравнението с другите. Понякога може да бъде вдъхновяващо да виждате как хората постигат невероятни неща, но ако сравнението с тях не се извършва с адекватни детерминанти, то ще има по-скоро отрицателно влияние върху мотивацията и самочувствието ви.

Ако често се случва вашите приятели, семейство, колеги и хората около вас да ви определят като перфекционист, може би спадате към тази категория. Това може да ви помогне в много отношения, но крайните му проявления са голяма спирачка, както в повечето аспекти от живота ви, така и във фитнес залата.

Изследванията установяват, че спортистите, чиито стремежи се доближават до перфекционизма и притежават високи лични стандарти, са много по-организирани и в крайна сметка постигат високи резултати.

Когато си поставите цели, които след това преследвате, се ангажирате с постигането на дадени резултати и самоусъвършенстване и можете да видите позитивния аспект на перфекционизма.

От друга страна, тревогите свързани с перфекционизма, когато той е в крайни проявления, могат да се определят като нездравословни и водят до ниска адаптивност и негативни последствия. Те насърчават необходимостта да се избегне неуспех на всяка цена и водят до постоянно преследване на нереалистични цели. Този тип перфекционизъм не води нито до постижения, нито до удоволствие от постигнатото. Той се свързва с ниското самочувствие и дори чувството за малоценност. Според проведено проучване е установено, че този тип перфекционизъм се намира в тясна връзка с депресията и тревожността. Хората, които са склонни към краен перфекционизъм, са склонни също към самокритика, като ругаят, обвиняват себе си и изпитват силно чувство за срам, вина, неуспех и безполезност.

Как да се придържаме към здравословния перфекционизъм и да извлечем полза от него?

Когато искаме да постигаме добри резултати, от голямо значение е и доброто ни отношение към нас самите. Стремете се към перфекционизъм, но запазете перспективата в бъдещето. Поставяйте си реалистични краткосрочни цели и не очаквайте, че големите неща могат да се случат веднага, тук и сега. Можете да поддържате високи стандарти, но се опитайте да фокусирате ума си върху следващото представяне, а не върху разочарованията от последното. Друг важен момент е да се убедите, че амбициите ви са реалистични и целите, които желаете да постигнете, са постижими в конкретния период от време, който сте си задали.

Както не веднъж в минали статии сме споменавали, от основно значение за поддържането на мотивацията и постигането на желаните резултати е дългосрочните големи цели, да се разделят на микроцели, които са краткосрочни. Защо това е важно? Най-малкото, това е начин по-лесно да проследявате напредъка, който постигате във времето. Проследяването на краткосрочните цели е
чудесен начин да поддържате будността си и да се радвате на малките успехи, а натрупаните малки успехи водят и до постигането на големия успех.

Ето няколко нагласи, които могат да ви помогнат да „укротите топката“, когато това се налага.

Запитайте се: „Какво върви добре, дори и когато се провалям? С какво напреднах и какво научих?“ Опитайте се да проявите разбиране към себе си и да приемете нещата такива, каквито са в момента.

Друг начин да излезете от чувството на неудовлетвореност е през хумора. Опитайте се да не се възприемате толкова насериозно и ще видите, че това е един по-здравословен поглед към света и вас самите.

Използвайте методи на изпълнение и разсейване. Говорете с други хора, слушайте музика или приложете техники за релаксация и мисловна пренагласа преди следващата си стъпка към целта. Много хора използват конкретен плейлист, който ги зарежда с нужното настроение и им позволява да се отпуснат и да се съсредоточат върху моментната си дейност.

Друг изпитан метод е визуализацията. Затворете очи и си представете, че вече сте постигнали това, което желаете. Вижте малките детайли. Усетете чувство, с което ви изпълва постигнатата цел. Благодарете.

И накрая, не се борете със своя перфекционизъм. Прегърнете го и просто го насочете го в посоката, която работи благотворно за вас.

Надяваме се да сме били полезни и ви желаем успех!❗Обръщение на Фитнес клубове Флайс до техните клиенти❗

Уважаеми клиенти,

Заради Заповед № РД-01-124/13.03.2020 г. на Министъра на здравеопазването, работата на Фитнес Клубове Флайс се преустановява до 13.04.2020 г. или до друг нормативно посочен срок.

Всички клиенти, които имат активни карти, ще получат удължаването им със срока на карантината. Ще направим бонус - процент отстъпка при подновяване на картата след преминаване на карантинния период.

⭐ Всеки, който си закупи карта след изтичане на карантината и е оставил коментар под този пост - https://bit.ly/33iRu5j във Фейсбук страницата ни, ще получи бонус, определен на случаен принцип, който може да бъде:
▪ 20% отстъпка при покупка на абонаментна карта
▪ безплатна хранителна програма
▪ безплатна тренировъчна програма
▪ безплатна тренировка с фитнес инструктор
▪ брандирани къси панталони/клин на Флайс
▪ брандирана тениска Флайс
▪ цял спортен екип на Флайс

Бъдете здрави!
close-link