Перфекционизмът – враг или приятел във фитнеса?

Перфекционизмът е състояние, което може да се определи като отказ да се приеме някакъв стандарт, който не е съвършен. Знаем обаче, че съвършенството е недостижимо понятие в истинския си смисъл, ето защо е добре да се научим понякога да допускаме не чак толкова съвършени неща в живота си.

Перфекционист ли сте? Определяте ли това като положително или отрицателно нещо? Подобрява ли това мотивацията ви и движението към целите ви или ви създава разочарование и твърде много самокритика? Стандартите и „препоръките“, които сте създали сами за себе си могат да бъдат мотивиращи, но могат и да действат обезкуражаващо, когато не са с правилната насоченост или в правилната доза. А какво можем да кажем за стандартите на другите? В епохата на социалните медии е трудно да се избегне напълно сравнението с другите. Понякога може да бъде вдъхновяващо да виждате как хората постигат невероятни неща, но ако сравнението с тях не се извършва с адекватни детерминанти, то ще има по-скоро отрицателно влияние върху мотивацията и самочувствието ви.

Ако често се случва вашите приятели, семейство, колеги и хората около вас да ви определят като перфекционист, може би спадате към тази категория. Това може да ви помогне в много отношения, но крайните му проявления са голяма спирачка, както в повечето аспекти от живота ви, така и във фитнес залата.

Изследванията установяват, че спортистите, чиито стремежи се доближават до перфекционизма и притежават високи лични стандарти, са много по-организирани и в крайна сметка постигат високи резултати.

Когато си поставите цели, които след това преследвате, се ангажирате с постигането на дадени резултати и самоусъвършенстване и можете да видите позитивния аспект на перфекционизма.

От друга страна, тревогите свързани с перфекционизма, когато той е в крайни проявления, могат да се определят като нездравословни и водят до ниска адаптивност и негативни последствия. Те насърчават необходимостта да се избегне неуспех на всяка цена и водят до постоянно преследване на нереалистични цели. Този тип перфекционизъм не води нито до постижения, нито до удоволствие от постигнатото. Той се свързва с ниското самочувствие и дори чувството за малоценност. Според проведено проучване е установено, че този тип перфекционизъм се намира в тясна връзка с депресията и тревожността. Хората, които са склонни към краен перфекционизъм, са склонни също към самокритика, като ругаят, обвиняват себе си и изпитват силно чувство за срам, вина, неуспех и безполезност.

Как да се придържаме към здравословния перфекционизъм и да извлечем полза от него?

Когато искаме да постигаме добри резултати, от голямо значение е и доброто ни отношение към нас самите. Стремете се към перфекционизъм, но запазете перспективата в бъдещето. Поставяйте си реалистични краткосрочни цели и не очаквайте, че големите неща могат да се случат веднага, тук и сега. Можете да поддържате високи стандарти, но се опитайте да фокусирате ума си върху следващото представяне, а не върху разочарованията от последното. Друг важен момент е да се убедите, че амбициите ви са реалистични и целите, които желаете да постигнете, са постижими в конкретния период от време, който сте си задали.

Както не веднъж в минали статии сме споменавали, от основно значение за поддържането на мотивацията и постигането на желаните резултати е дългосрочните големи цели, да се разделят на микроцели, които са краткосрочни. Защо това е важно? Най-малкото, това е начин по-лесно да проследявате напредъка, който постигате във времето. Проследяването на краткосрочните цели е
чудесен начин да поддържате будността си и да се радвате на малките успехи, а натрупаните малки успехи водят и до постигането на големия успех.

Ето няколко нагласи, които могат да ви помогнат да „укротите топката“, когато това се налага.

Запитайте се: „Какво върви добре, дори и когато се провалям? С какво напреднах и какво научих?“ Опитайте се да проявите разбиране към себе си и да приемете нещата такива, каквито са в момента.

Друг начин да излезете от чувството на неудовлетвореност е през хумора. Опитайте се да не се възприемате толкова насериозно и ще видите, че това е един по-здравословен поглед към света и вас самите.

Използвайте методи на изпълнение и разсейване. Говорете с други хора, слушайте музика или приложете техники за релаксация и мисловна пренагласа преди следващата си стъпка към целта. Много хора използват конкретен плейлист, който ги зарежда с нужното настроение и им позволява да се отпуснат и да се съсредоточат върху моментната си дейност.

Друг изпитан метод е визуализацията. Затворете очи и си представете, че вече сте постигнали това, което желаете. Вижте малките детайли. Усетете чувство, с което ви изпълва постигнатата цел. Благодарете.

И накрая, не се борете със своя перфекционизъм. Прегърнете го и просто го насочете го в посоката, която работи благотворно за вас.

Надяваме се да сме били полезни и ви желаем успех!