Може ли тренировката да е забавление?

Можем ли да превърнем тренировката в забавление? Ако приемете времето, прекарано във фитнеса като време, посветено на вас, до голяма степен ще разчупите схващането за тренировката, като за еднообразно задължение. Можете ли да постигате напредък и да се забавлявате едновременно?

Всяко упражнение има за цел да ви предизвика да направите нещо ново и да постигнете нови резултати. Според много проучвания най-добрият начин да отбележите прогрес в заниманията си в залата е т. нар. „прогресивното претоварване“. Ако изпълнявате програмата си дългосрочно по един и същ начин и с еднакъв интензитет на натоварване, тялото привиква към конкретното натоварване и развитието ви спира. Съответно единственият начин да продължите да подобрявате формата си е чрез приемането на нови предизвикателства. Те може да се изразяват в различна продължителност на тренировката, различни упражнения или прибавянето на още тежести към обичайните, с които сте свикнали да тренирате. Смисълът е един – да продължавате да предизвиквате тялото си да се адаптира към промените. Прогресът се осъществява само когато тренировката ви тласка до граничната точка на натоварване.

Друг важен подход към фитнеса, който ще ви донесе не само по-добри резултати, а и повече удоволствие е раздробяването на дългосрочните цели на краткосрочни. Причината за ефективността на целеполагането в краткосрочен план са прости. Когато си поставяме краткосрочни цели, много по-лесно можем да видим напредъка, който постигаме, а това неминуемо носи удовлетворение.

Питали ли сте се защо след тренировка се чувствате по-добре? Причината се корени в приликите между тренировката и медитацията. Ако по време на тренировка успеете да се отпуснете, да изхвърлите всички странични мисли и задължения и да се съсредоточите единствено върху това, което правите и върху фините усещания на тялото си, вие несъмнено ще усетите всички ползи от тренировката и ще прекарате времето в залата по най-пълноценния начин. Например, овладяването на способността да влезете и излезете от напрежение по време на мъртва тяга и клекове е от решаващо значение за реализирането на задоволителни резултати.

Постигането на един добър баланс между физическо натоварване и забавление е индивидуален процес, за който не би могла да бъде изведена стандартна формула, която да работи безотказно за всички. Именно затова има такова огромно разнообразие от спортове, групови занимания и фитнес уреди.

Ако искате да влезете във форма или да предизвикате себе си с нещо, което не сте опитвали досега, вижте груповите ни занимания: Флайс Княжево, Флайс Стрелбище, Флайс Веслец, Флайс Младост, разгледайте и абонаментните ни планове за фитнес и се погрижете за себе си.

Желаем ви успех!