Кога изгаряме мазнини и къде отиват те?

Кога изгаряме мазнини и къде отиват те?

Да се отървете от мазнините може да бъде изтощително, но всъщност е нещо съвсем естествено като процес.
За какво са полезни мазнините? Какви са въздействията, които се случват в организма? Кога ги изгаряме?
Сега ще отговорим на тези и още други въпрос.

Кога изгаряме мазнини и къде отиват те?

Когато се храним зареждаме тялото си с енергия. То абсорбира хранителните вещества и ги използва, за да ни захранва при нужда. Останалите отпадъци се изхвърлят от организма чрез отделителната система.

В забързаното ни ежедневие често се случва да сме твърде заети и да пропуснем хранене или пък сме изхабим повече калории от колкото сме приели. В тези ситуации на помощ идва запасите от мазнините. Без дори да мислим за това – тялото ни е готово. Мазнините действат като батерия, готови да осигурят енергия, когато имаме най-голяма нужда от нея.

Кога изгаряме мазнини и къде отиват те?

За какво спомагат мастните клетки?

Съществуват два вида мастни клетки – кафяви и бели мастни клетки, като белите са много по-често срещани.
Мастните клетки при хората се развиват предимно през детството и пубертета. След това броят им в тялото остава относително стабилен. Тези клетки образуват мастна тъкан и изпращат хормони в тялото, които регулират процесите в него – от метаболизма до телесното тегло.

Отделните клетки се разширяват и съхраняват хранителни запаси за по-късна употреба, след което те се свиват, когато тялото се обърне към мазнините в момент на нужда – независимо дали сте в залата, тичате, изкачвате планина или просто се разхождате.

Кога изгаряме мазнини и къде отиват те?

Какво се случва, когато изгаряте мазнини?

И така, какво се случва по време на този процес на свиване, когато всъщност губите мазнини? За съжаление, не всички мазнини, използвани от тялото се превръщат директно в енергия и не се трансформират в мускули. Къде отиват те?
Мазнините не могат просто да изчезнат. Мазнините в мастните клетки се съхраняват и след това се изпращат обратно в тялото ви. Те преминават през поредица от химични реакции, за да се превърнат в енергия, но процесът не е 100 % ефективен. Телата ни са програмирани добре, но не са перфектни.
Заедно с енергията, която влагаме дори при елементарни движения, процесът на изразходване на мазнините създава странични продукти: вода и въглероден диоксид.

Кога изгаряме мазнини и къде отиват те?

Къде отиват мазнините?

Част от водата, която се произвежда, когато тялото изгаря мазнините, излиза по обичайния начин, посредством потене и чрез отделителната система. Проучване от 2014 г. (на British Medical Journal) установява, че повечето от остатъчните вещества от изгарянето на мазнините напускат тялото през дихателната система.
Можем да приемем, че ние издишваме мазнините, които изгаряме. Въглеродният диоксид от този процес се смесва с въглеродния диоксид, произвеждан от белите дробове, докато те преработват кислород.
Всички тези факти показват, че горенето на мазнини е абсолютно естествен процес – като дишането!

Всяко нещо, обаче си иска своето и изисква грижа и внимание. Затова не забравяйте да спортувате и да се храните здравословно. Тогава със сигурност организмът ви ще работи като добре смазана машина.
Ако пък имате нужда от специалист, който да ви изготви индивидуален хранителен и тренировъчен режим, не се колебайте да се обърнете към някой от доказаните професионалисти на вирига Фитнеси Флайс тук.