Как веганската диета влияе на тялото ви при активен спорт?

Витамините и минералите са от голямо значение, както за здравето, така и за външния ви вид. Освен това, витамините са отговорни за подобряването на издръжливостта при спортна активност. Когато говорим за витамини, взимаме предвид витамините под формата на храна, тъй като според изследванията, добавките не създават разлика в жизнените показатели при спортуване.

Когато говорим за веганство, най-често задаваният въпрос е, възможно ли е да си набавяме витамин В12 в достатъчните дози, без добавки. Друг важен момент е недостигът на желязо, витамин D и минералният дисбаланс. Добрата новина е, че съществуват храни, които са богати на посочените елементи.

Относно необходимите дози протеин, установено е, че растителният протеин е по-малко анаболен от животинския. Съществуват различни стратегии за подобряване на анаболния отговор на хранене на база протеин, получен от растения. Те внасят по-голямо разнообразие в хранителния режим, под формата на растителни източници на протеин, допълващи аминокиселините левцин, лизин и метионин. Това значи, че е напълно възможно да приемате достатъчно протеини ако сте веган, но трябва да сте запознати с видовете протеини и да консумирате повече от нормалното количество, за да свръхкомпенсирате проблемите с аминокиселинното съдържание.

Аминокиселината Leucine е ключов регулатор в мускулния растеж. Чрез MTOR пътя и понижените нива на разклонената верига, аминокиселината ще доведе до намаляване на нивата на мускулен растеж, така че вероятно ще се наложи да я компенсирате.

При веганската диета нивото на разграждане на протеините е сравнително бавно, а продуктите на соева основа още повече забавят процеса. Растителните източници не са в състояние да доставят т. нар. „ограничаваща аминокиселина“. Поради това, повишената консумация на допълващи протеини е от съществено значение, за да се гарантира, че всички потенциални недостатъци на растителния режим на храненето ще бъдат предварително компенсирани.

Представяме ви няколко работещи комбинационни стратегии, подходящи за спортуващи вегани, които ще ви бъдат от полза, за да балансирате менюто си така, че да постигате целите си във фитнеса.

Пържени зеленчуци и тофу с ориз (соя и зърна)
Зеленчуков микс с царевичен хляб (бобови и зърнени храни)
Овесена каша с ядки и соево мляко (зърна, ядки и соя)
Спаначена салата със зеленчуци и семена (бобови растения и семена)

Креатин фосфатът е изключително важен за натрупването на мускулна маса, а желязото е от решаващо значение за всяка аеробна дейност, така че ако искате да постигнете желаните резултати, трябва да ги приемате в нужните дози.

Една добра новина за активно-спортуващите вегани е, че приема на повече въглехидрати, води до по-добри резултати, а те са в изобилие при растителното хранене.

В заключение, правилната диета при активен спорт, не е еднаква за всички, а се влияе от индивидуалните ви особености. Ето защо, ако сте решили да експериментирате с начина си на хранене, най-добре е да се консултирате с хранителен специалист или да се обърнете към нашите инструктори, които ще ви изготвят специален индивидуален хранителен режим.