Как да намалим травмите и да увеличим силата?

Искате ли да увеличите силата си, да подобрите формата си и същевременно да се предпазите от травми? Следващите редове ще ви помогнат да го постигнете.

Докато тичате, скачате или клякате, вашите глутеусни мускули трябва да функционират добре, за да придържат бедрото, коляното и глезена в правилна позиция. Когато глутеусите не си вършат качествено работата, изходната ви сила намалява, а това води до неправилни движения и травми.

За да избегнете това, трябва да придържате таза си в изправена (или неутрална позиция), докато изпълнявате упражненията. Често срещана грешна тазова позиция е предният тазов наклон. Той поставя прасците и гърба под излишно напрежение. За да сте сигурни, че имате правилна позиция, наблюдавайте стойката си, докато тренирате и следете позицията на таза.

Трите основни функции на глутеусите са удължаване на бедрото, раздвижване на тазобедрената става и външна ротация на бедрото. Опитайте да намалите сковаността на тазобедрената става. Ако успеете да я раздвижите, бедрото се удължава. Когато клякате, следете петите да са забити в пода, стъпалата да са плътно прилепени към земята и в най-горна позиция на движението глутеусите да са стегнати. Така работите върху подобряване на трите им специфични функции.

Важно е да обръщате постоянно внимание в коя част от тялото си усещате напрежението. За да постигнете желаната форма, опитайте да намалите напрежението в подбедрицата и да го прехвърлите в глутеусите.

В следващите видеа ще видите примерни упражнения, изпълнени с правилна позиция на тялото.

А за перфектни резултати, разгледайте абонаментните ни планове и се консултирайте с инструкторите ни.

KB Deadbug with Pullover

Birddog

Plank from Forearms

Slideboard Body Saw

Abwheel Rollout

Quad / Hip Flexor Foam Roll

Bi-Phasic Hip Flexor Mobility

Supine Hamstring Pumps

3 Way Hamstring Stretch

Quadruped Adductor Mobility