Как да станем по-здрави, по-умни и щастливи?

Как да станем по-здрави, по-умни и щастливи?

Единственият най-сигурен и доказан метод
да станем по-умни и щастливи.

Упражненията подсилват тялото и ума

Преди време имаше твърдения, че в мозъка не могат да се създават нови мозъчни клетки.
Оказа се, че могат!

„Преди десет години хората дори не бяха убедени, че се е случило“, казва неврологът Скот Малък.
Това беше в неговата лаборатория в Колумбийския университет в САЩ през 2007 г., където бяха свидетели на признаци на неврогенеза – процесът на раждане на нови мозъчни клетки, за първи път при живи хора. „Преди пет години хората казаха: ОК, може да се случи, но наистина ли има смисъл?
Сега няма и седмица, в която да не се появи друго изследване, което показва, че неврогенезата има ефект върху мозъка. „

Как всъщност се раждат тези нови мозъчни клетки?

ОТГОВОРЪТ: Упражненията във фитнеса!

Тримесечен режим на спортуване повишава кръвообръщението с 30% в частта от човешкия мозък, която отговаря за паметта и ученето, посочва експеримент на университета. В това проучване, група доброволци на тримесечен тренировъчен режим, са подложени на ядреномагнитен резонан. Снимките от проучването показват, че редовната физическа активност провокира неврогенезата – процесът на раждане на нови мозъчни клетки. Тези клетки се „хранят“ от тренировката във фитнеса.

Спортистите са глупови – Мит

Когато си в добра форма, се увеличават способностите ти да учиш.

След тренировка, хората научават нови думи на чужд език с 20% по-бързо, твърдят германски иследователи през 2007 г.

Искате да сте по-креативни? Потенето за около половин час във фитнеса значително увеличава когнитивните възможности.

Един забележителен експеримент през 2007 г. показва, че когнитивната гъвкавост се подобрява след само 35 минути сесия на бягаща пътека при 60 процента или 70 процента от максималната сърдечна честота… Когнитивната гъвкавост е важна изпълнителна функция, която отразява способността ни да изместваме мисленето и да пoддържаме постоянен приток от творчески мисли и решения и изграждането на стратегии спрямо твърдения и обстоятелства.

СПОРТИСТИТЕ СА ГЛУПАВИ - МИТ

Хората които работят в офис са по-продуктивни, по-енергични и по-малко стресирани, когато тренират, твърди проучване на Университета в Лийдс, Англия.

Проучване на университета в Лийдс пред 2004 г. открива, че хората работещи на бюро в офис са по-продуктивни, чувстват се по-добре и са по-трудоспособни, след едночасова тренировка в обедната почивка. Повечето от 210-те участника в това проучване, правели кардио упражнения по време на обяд, за около 45 минути до 1 час, а други практикували йога или вдигали тежести за около 30 минути.

Макар и да не ви правят най-умния човек в света, упражненията се открояват сред методите за повишаване на интелигентността.

Колкото повече се потим, толкова повече се усмихваме.

Колкото повече се потим, толкова повече се усмихваме.

Не може да е толкова просто! Проучвания на учени, от Университета „Дюк“ показват, че упражненията имат ефекта на антидепресанти – намаляват тревожността и понижават нивата на стрес.
Доказано хората със заседнал начин на живот са с 1,5 пъти по-склонни към състояние като депресия.
Това посочва и мащабно изследване в Америка, което обхваща здравните показатели на 8023 пациенти в интервала 1974 г. – 1983 г.

Все още не сте убедени? Друго проучване в Нидерландия от 2006 г., което обхваща 19 288 близнаци и семействата им, също доказва, че физически активните хора са по-малко тревожни, по-малко депресирани и нервни. Освен това са и по-социални.

Финландско проучване с 3,403 души през 1999 г. сочи, че тези, които тренират поне – три пъти седмично, изпитват значително по-малко напрежение, гняв, стрес и склонност към„цинично поведение“, отколкото тези, които тренират по-малко или не го правят.

Каква е оптималната физическа активност?

45 минути до 1 час упражнения, до 6 дни в седмицата.

Като цяло става въпрос за 6 часа седмично или общо до 1 ден на месец, който ще отдадете за вашето тяло, ум, дух, креативност, психическо и физическо здраве.

Що се отнася до здравето на тялото и здравето на мозъка ви, експертите и невролозите са единодушни:

„Малко е добрe, а повече е още по-добре.“

Ето нещо доказано, което ви прави по-умни, по-здрави и по-щастливи. Какво може да бъде по-добра инвестиция на вашето време?

Може да попитате: Ако очевидно е толкова страхотно, защо не го правим всички?
Защото навиците и социалните влияния са много по-мощни, отколкото си мислим!
И като цяло не правим това, което ни прави щастливи – правим това, което е лесно.
Но не е нужно да е така!

Каква е първата стъпка?
Посетете нашия фитнес или запишете час при нашите инструктури!