Стресът в ежедневието и как да се справим с него

Стресът в ежедневието и как да се справим с него

Стресът в ежедневието и как да се справим с него

Днес огромен процент от човечеството живее при високи нива на стрес. Независимо дали ви стресира факта, че не разполагате с достатъчно средства или с време за себе си, много вероятно е вие да се причислявате към стресираната част от човечеството. Работа, задължения, отговорности, семейство, проблеми в работата и извън нея. Това вероятно ви звучи познато. А всичко, с което се асоциира всеки, се приема за нормално. Но не е.

Със стреса се свиква и може би, за известен период от време, дори бихте могли да го неглижирате. Но в дългосрочен план, този начин на живот води до сериозни щети върху здравето, психиката и качеството на живот. Ако креативността ви е намаляла или напълно изчезнала, а мечтите ви се свеждат до осигуряването на достатъчно количество сън, то време е да направите някои реформи.

Как да се справим с щетите от стреса и да ограничим влиянието му?

Ако не контролирате стреса, той ще контролира вас. Затова, по-добре се въоръжете с нашите тествани и работещи предложения и изпробвайте някои от тях.

1. Оптимизирайте задачите и организирайте задълженията си така, че да си осигурите достатъчно време за пълноценен сън и почивка.

Пълноценната почивка е фактор номер 1 за вашето правилно и оптимално съществуване. Ако рядко си почивате истински, а хроничната умора се е превърнала в нещо обичайно за вас, вземете мерки, преди да сте принудени да го направите.

Често задълженията не са единствената причина да се отделя недостатъчно време за сън. Ако обикновено свършвате късно работа, то късното лягане се превръща в навик и вие продължавате да го следвате, дори когато това не се налага. Опитайте се да си отделите повече време за сън и тялото ви несъмнено ще ви се отблагодари.

Не са малко и хората, които прекарват часове наред всяка вечер пред компютъра или с телефон в ръка, в играене на игри или в сърфиране, а на следващия ден страдат от липса на тонус и енергия. Опитайте да правите нещо различно с времето, с което разполагате и ще останете изненадани колко по-добре можете да се чувствате.

2. Хранете се с леки и здравословни храни, като не прекалявате с количествата.

Здравословното хранене е важно. Няма как да се чувствате добре, ако редовно пренебрегвате храненето си и се храните с готова бързо приготвена храна. Също така, честият прием на твърде много мазнини и месни продукти, стресира организма, което се проявява в повишен холестерол, наднормено тегло и редица проблеми. Лошото хранене е в състояние да повлияе негативно и на съня. Късното хранене вечер или храненето в неограничени количества е безспорен враг на съня.

От друга страна, летните месеци предлагат богато разнообразие от плодове и зеленчуци, така че ако наблегнете на употребата им в менюто си, със сигурност няма да съжалявате.

3. Осигурете си по няколко часа седмично за спорт – кардио и силови тренировки.

От изключително значение за всеки, който живее в стресови условия е наличието на достатъчна физическа активност. Ако не сте сред почитателите на спорта, дори не предполагате какви ползи носят редовните тренировки в стресови моменти. Колкото и напрегнати да се чувствате и каквито и да са причините за това, времето, прекарано в залата със сигурност ще ви помогне. Една пълноценнна и изтощителна тренировка е в състояние да ви накара напълно да се оттърсите от проблемите си и да релаксирате физически и психически. Успешните хора знаят това и си осигуряват няколко часа седмично, за да се поддържат във форма. Кардио тренировките в съчетание със силовите тренировки правят чудеса със здравето ви и начина, по който се чувствате. Така че, когато стресът в живота ви излезе извън контрол, не посягайте веднага към познатите средства, а влезте в залата.

Ако не знаете откъде да започнете, консултирайте се с нашите инструктори, които ще ви спестят време и ще ви дадат безценни съвети как да тренирате за да се постигнете желаните ефекти и да се чувствате по-добре.

4. Отделете време за социално общуване и контакт с природата.

В стресови ситуации социалното общуване е по-важно от всякога. Въпреки че, когато сте стресирани и ви липсва време, естествен импулс е да се затворите и да ограничите общуването си, това не носи ползи, а вреди. Осигурете си известно време, добре прекарано с приятели. Прекарайте време сред природата. Това по естествен начин ви зарежда и елиминира значителна част от стреса.
Желаем ви успех!