Правилното количество вода и тренировките

Правилното количество вода и тренировките

Правилното количество вода и тренировките

Голям процент от нас е вода. В кръвта ни тя варира до 90 на сто от общия обем, в мозъка – до 75 %, а в мускулите – до 80 на сто. Правилният прием на вода носи редица ползи, както за здравето ви, така и за добрия ви външен вид.

Какво е препоръчителното количество вода, което трябва да пиете на ден?

Тъй като отговорът на този въпрос зависи от годините и килограмите ви, трябва да го изчислите сами за себе си. Как да го направите?

Умножете годините по килограмите си и ще получите точното количество.

Например:
30 г Х 65 кг = 1950 мл вода на ден

Правилната хидратация е от особена важност, когато тренирате и спазвате хранителен режим.

Какво е правилното количество вода по време на тренировка и как да го приемаме?

По време на тренировка, водата помага за горенето на мазнини. Добре е да пиете чаша вода преди началото на тренировката, тъй като достигането ѝ до мускулите отнема около час.

Докато тренирате изхвърляте много токсини от тялото си чрез потта и ако не пиете достатъчно вода, потенето не е достатъчно обилно, което от своя страна затруднява детоксикацията на тялото и сърдечно-съдовата дейност.

По време на силова тренировка тялото може да загуби до литър и половина течности. В следствие на това кръвта се сгъстява, намалява се количеството кислород, което достига до мозъка и мускулите, а всичко това води до незадоволителни резултати.

Правилният прием на вода помага да се избегне загубата на сила. Добре е на всеки 15 минути да пиете по няколко големи глътки oт по около 120 мл при дамите и около 150 мл при мъжете.

Приемът на твърде много вода по време на силови тренировки също не се препоръчва.

Приемът на кафе или зелен чай по време на тренировка е забранен, но приети час и половина преди старта на тренировката, те мобилизират горенето на мазнините и подобряват постигнатите резултати.

Кога и как да приемаме вода?

Чаша вода рано сутрин помага на организма да се активизира, стимулира метаболизма и подпомага работата на всички вътрешни органи.
Приемът на вода по време на хранене не се препоръчва, тъй като води до подуване и разреждане на храносмилателните сокове и ензими, а в резултат храносмилането се затруднява.

Правилният прием на вода е 30 минути преди хранене. Това понижава апетита и помага да се свалят излишните килограми. В резултат можете да свалите до 5 кг за 12 седмици.

Следващият препоръчителен прием на вода е един час след храненето.

Час преди сън повторете процедурата, тъй като по време на сън организмът губи определено количество течности, а добрата хидратация подпомага клетките да се регенерират по време на нощната почивка.

Каква е препоръчителната температура на водата?

По време на летните жеги, пиенето на ледена вода може да е особено изкушаващо. Добре е обаче да знаете, че твърде студената вода е враг на храносмилането. Ако искате процесите в организма ви да протичат оптимално, по-добре е водата, която пиете да е с умерена температура.