Как да отслабнем без да броим калориите?

Как да отслабнем без да броим калориите?

Как да отслабнем без да броим калориите?

Как да отслабнем, без драстично да променяме хранителните си навици и без да броим калории? Този въпрос вълнува всички, които се опитват да влязат в по-добра лятна форма в последния момент. Е, възможно ли е и как да го постигнем?

Необходими са средно 30 дни за да разберем колко и какво да ядем, за да загубим нежеланата част от теглото си. Всеизвестен факт е, че за да отслабнем трябва да сме в дефицит на калории. Трябва да изчислите калорийния дефицит сами за себе си , тъй като е индивидуален и се влияе от множество фактори. Как се случва това?

За да го направите, първо изчислете базовото ниво на метаболизма си (БНМ). Можете да го направите лесно с формулата:

  • Мъже: БНМ = 66,473 + (13,7516 x тегло в кг) + (5,0033 x ръст в см) – (6,7550 x възраст в години)
  • Жени: БНМ = 655,095 + (9,5634 x тегло в кг) + (1,8496 x ръст в см) – (4,330 x възраст в години)

Следващата стъпка е да изчислите калорийния си баланс (КБ). Това се случва като умножите получената стойност на БНМ по физическа ви активност:

  • Малко или никаква физическа активност – 1,2
  • Леки упражнения (1-3 дни в седмицата) – 1,375
  • Умерени упражнения (3-5 дни в седмицата) – 1,55
  • Тежки упражнения (6-7 дни в седмицата) – 1,725
  • Много тежки упражнения (два пъти на ден) – 1,9

Сега вече можете да изчислите и вашия калориен дефицит. Спрямо теглото, което желаете да премахнете, трябва да се намирате в дневна доза на калориен прием, която е с между 10% и 30% по-малка от вашия КБ (калориен баланс).

Например: КБ – 15% от КБ = Калориен дефицит

Постоянното следене на калории, можем да избегнем чрез метода на интуитивното хранене. Разделете приема на храна на 3 хранения. Опитайте да включвате в порциите си по-леки храни от обикновено и наблегнете на растителните храни.

Интуитивно хранене VS Преброяване на калории

Ключът за преминаване към интуитивно хранене, минава през първоначално наблюдение върху хранителните ви навици. Разберете как храните, които консумирате ви влияят, чрез следене на дневния прием калории за срок от поне 30 дни. Така ще знаете какво работи във ваша полза и какво не и ще разполагате с информацията, от която се нуждаете, за да постигнете желаната визия.

И накрая, но не на последно място. Не пренебрегвайте физическата активност. Движението и спортната активност са изключително важни не само за вашата визия, но и за здравето, тонуса и самочувствието ви.

Ако искате бързи резултати, просто включете в ежеседмичните си занимания достатъчно кардио занимания и силови тренировки. Това не само ще ви помогне да свалите по-бързо излишното тегло, но и ще ви даде приятен релеф и повече издръжливост.

Наред с хранителния режим и физическата активност, от голямо значение е и правилния прием на вода.

За оптимални резултати, консултирайте се с нашите инструктори, които ще ви дадат полезни съвети и ще ви изготвят индивидуална тренировъчна програма и хранителен режим.
Желаем ви успех!