Хранене след тренировка

Хранене след тренировка

Храненето след тренировка е важно не само за постигането на оптимални резултати, но и за правилното възстановяване на тялото. Защо следтренировъчното хранене е толкова важно и какви са ползите от него, когато е правилно подбрано, ще научите тук.

След тренировка голяма част от енергията в мускулите и черния дроб е изчерпана, а разграждащите процеси в тялото за започнали. Ето защо, организмът спешно се нуждае от някои хранителни вещества, които да попълнят липсите.

Хранене, непосредствено след тренировка

В първите 30 минути – до час, непосредствено след тренировката, организмът поема максимални количества хранителни вещества, с цел оптимално възстановяване на изчерпаните ресурси. Това е моментът за прием на бързи въглехидрати и чист протеин. Тъй като е трудно постижим приемът на тези вещества под формата на храна, най-често те се приемат като хранителни добавки. Ролята им непосредствено след тренировка е важна, защото активират инсулина, който е катализатор за навлизането на свежи вещества в мускулите и задействат възстановителните процеси на организма. Пример за обичайна комбинация е протеинов шейк с банан. След приема на тези вещества, основното следтренировъчно хранене може да изчака до два часа или повече. Тук е моментът да отбележим, че ако целта ви е покачване на мускулна маса, това хранене работи за вас, но ако целта ви е отслабване, най-добре е да го пропуснете и да преминете директно към основното. Това е добре да се случи около час след тренировката.

Основно хранене след тренировка

Целта на това хранене е организмът да успее да възстанови изчерпаните запаси от гликоген, да възстанови увредените мускулни влакна и да започне изграждането на нова мускулна тъкан.

Като най-ефективна се възприема комбинацията от бавни въглехидрати и чист протеин. Можете да си ги набавите чрез пилешко, пуешко или телешко (като протеинов източник) с гарнитура от картофи, ориз (като въглехидратен източник). В случай, че сте вегетарианец или веган, грахът е отличен източник на растителен протеин, а освен това съдържа и глутамин (аминокиселина, която допълнително подпомага възстановяването на мускулите след тренировка).

Протеинът се разгражда до аминокиселини, които заедно с инсулина, достигат чрез кръвния поток до клетките. Това забавя мускулния разпад и дава тласък на мускулния синтез.

Въглехидратите пък от своя страна стимулират отделянето на инсулин, който транспортира хранителни вещества до клетките, с което се стартира процесът на възстановяване. Въглехидратите помагат и за презареждането на мускулите с гликоген, който се използва активно по време на тренировката.

За или против мазнините след тренировка?

Не случайно, запалените фитнес любители избягват мазнините след тренировка. Причината е, че те забавят обработката на храната, а с това и усвояването на важните макронутриенти в храната, от които организмът се нуждае спешно след усилената физическа активност. Това разбира се, не значи, че не можете да си позволите употребата на някои леки растителни мазнини, като зехтин например.

До какво води пропускането на храненето след тренировка?

Ако решите да пропуснете храненето след тренировка, тялото ви ще се възстановява по-бавно, ще губите чиста мускулна маса и ще чувствате умора и през следващите дни. Затова, дори целта ви да е отслабване, не бива да пропускате следтренировъчното хранене, защото с него се губят и редица ползи за тялото ви.

Ако желаете да напредвате с максимални темпове, консултирайте се с нашите инструктри, които ще изготвят за вас специален хранителен и тренировъчен режим, съобразени с вашите специфики, цели и желания.
Желаем ви успех!