Хранене преди тренировка

Хранене преди тренировка

съвети за хранене преди тренировка

Постигнатите резултати се определят от качеството на тренировката, а то се влияе от силата и издръжливостта. За да си ги осигурите, е нужно да сте добре отпочинали и да приемате определени храни преди тренировката.

1. Бавни въглехидрати

Те са източник на бавноосвобождаваща се енергия и ви поддържат по време на цялата тренировка. Добрите източници на бавни въглехидра са ориз, овесени ядки и черен хляб.

Разбира се ефектът им ще бъде положителен в умерени количества, тъй като големите количества не позволяват на тялото ви да ги метаболизира и тогава кръвта се насочва към стомаха, а не към мускулите. Оптималното количество преди тренировка е около 20-40 гр бавни въглехидрати (в зависимост от килограмите ви) , час или два преди тренировката.

2. Плодове

За повече тонус и добър старт на тренировката, е добре да приемете и малко бързи въглехидрати. Подходящ избор в случая са портокалите, бананите и ябълките – не само заради въглехидратите, а и заради витамините и електролитите, които съдържат.

3. Протеин

Протеинът е важен ваш съюзник в увеличаването на мускулната маса. Макар и изборът от готови продукти под формата на добавки да е богат, ако предпочитате да го приемате натурално, храните чрез които можете да си го набавите са извара, белтъци, риба, пилешко, телешко, пуешко месо.

4. Хранителни добавки с бързо действие

Изборът на хранителни добавки, подходящи при спортна активност е огромен. Важно е да изберете добавка, която е с бързо действие, като приема ѝ трябва е около 30 минути преди тренировка. Добър избор са продуктите с кофеин и арганин, които ще ви дадат повече енергия.

5. Прием на течности.

Два часа преди тренировка е препоръчително да приемате около 0,5 л течности и още до 300 мл – 20 минути преди тренировката. Още по темата можете да научите тук > Правилното количество вода и тренировките.

Повече информация и полезни съвети можете да получите от нашия висококвалифициран екип, който е винаги на ваше разположение.
Желаем ви успех!