Правилното дишане по време на тренировка

Правилното дишане по време на тренировка

Правилното дишане оказва голямо влияние върху ефективността на тренировката и е от огромно значение за цялостното ви здравословно състояние и тонус. То предотвратява замайването, оптимизира изгарянето на мазнини и подобрява резултатите от времето, прекарано в залата.

Правилно дишане по време на силова тренировка

Най-важно за дишането по време на силова тренировка е да дишате равномерно и да не задържате въздуха си. Вдишвайте по време на негативната част (по време на спускането на тежестта) и издишвайте по време на позитивната част на упражнението (при самото усилие).

Неправилното дишане по време на силова тренировка може да доведе до замайване и дори до загуба на съзнание. Това се дължи на затрудненото придвижване на кислород до мозъка.

Правилно дишане по време на кардио тренировка

Ако дишате плитко и учестено, тялото не успява да изхвърли всички въглероден диоксид, сърдечната честота се увеличава и се образува повече млечна киселина. Вследствие на това вашата издръжливост е намалена и резултатите от тренировката са незадоволителни.

Доброто кардио изисква наличие на достатъчно количество кислород. За да постигнете максимална ефективност при кардио тренировките, трябва да дишате с диафрагма – дълбоко и равномерно. Стремете се да вдишвате дълбоко през носа и да издишвате през устата. Така усвоявате повече кислород чрез дробовете и издишате повече въглероден диоксид. Този тип дишане оптимизира загубата на мазнини. Опитайте се да дишате дълбоко по време на тичане и ще забележите как издръжливостта ви нараства и имате много повече енергия.

Желаем ви успех! Тренирайте редовно и не забравяйте да дишате!