Да включим в тренировката упражнения за баланс

Балансът е необходим при всички функционални движения и е от съществено значение за предотвратяване на травми и наранявания. Обикновено той намалява с възрастта и един на всеки пет души има проблеми със замаяност и загуба на равновесие. Проблемите с равновесието могат да повлияят негативно върху извършването дори на ежедневни дейности и да затруднят изпълнението на упражнения и рутинни дейности като шофиране например.

Тренировките, насочени към подобряване на баланса са от съществено значение за развиването и поддържането му. Тези упражнения са в състояние да ви помогнат да подобрите физическата си издръжливост и да повишите качеството си на живот. Ето как можете да ги към тренировката си.

Извършвайте функционални движения. Те тренират баланса, като включват движения, които променят центъра на тежестта, за да имитират ежедневни дейности. Функционални упражнения като клякане и мъртва тежест тренират динамичния баланс, който представлява способността да се поддържа стабилност, като активно се променя позицията на тялото над основната опорна точка.

Ако добавите допълнителен компонент към дадено упражнение, като например повдигане на ръка докато клякате или бавно повдигане на коляно при излизане от скок, ще увеличите ефекта.

Когато извършвате бицепсово сгъване, ограничете основата на опората, за да повишите предизвикателството към баланса. Това помага за подобряване на статичния баланс.

Друг полезен ход, който ще повиши способността ви да балансирате, е включването на балансни табла и стабилизиращи топки в тренировката. Чрез тях намалявате стабилността на опората, върху която стоите, докато изпълнявате упражненията.

Ако тренирате с треньор или приятел, помолете го да нарушава центъра на тежестта ви, като ви бута или дърпа, докато правите упражненията. Този подход не е препоръчителен за хора, които страдат от по-сериозни нарушения на баланса, поради възможността от травми и падане.

Подходящ метод за подобряване на баланса е да включите упражнения, свързани със сензорния баланс. Трите основни сензорни системи в тялото са: зрителна, вестибуларна и проприоцептивна. Те изпращат информацията до мозъка, къде в пространството се намира тялото. Визуалната система предоставя информация къде е тялото ви, по отношение на това, което виждате в околната среда. Вестибуларната система предоставя информация за положението и движението на главата ви. Проприоцептивната система осигурява информация къде се намира тялото, спрямо пространството, въз основа на мускулна и съвместна активност. Когато включите елементи за баланс в тренировката си, като създадете специфични за сетивата предизвикателства, способността ви да балансирате несъмнено ще се подобри. Например, затварянето на очите по време на упражнение, намалява визуалния ход, придвижването на главата при извършване на упражнение, предизвиква вестибуларната система и изправянето на нестабилна повърхност стимулира проприоцептивната система.

Ако правите почивки между различните упражнения, можете да оползотворите времето, като превърнете почивката в период на активен баланс. Можете да го направите като балансирате на един крак или застанете върху балансиращо табло.

Преди да включите в тренировките си упражнения за баланс, добре е да се уверите, че можете да изпълнявате достатъчно добре и свободно базовите упражнения, върху които смятате да добавяте елементи за баланс. Освен това, добре е да извършвате упражненията в близост до стабилна стена или колона и да разчистите непосредственото пространство около вас от всичко, което би могло да ви попречи. Веднъж започнали да прибавяте балансиращи елементи към тренировката си, следете интензивността и надграждайте постепенно.

Ако имате нужда от консултация и тренировка с инструктор, проверете нашите абонаментни планове и изберете най-добрия за вас!

10 Awesome Bosu Ball Exercises: Total Body Balance Training