7 тайни за поддържане на фитнес мотивация

В навечерието на новата година милиони хора по света си обещават да започнат да тренират редовно. Празничната почивка ни зарежда със свеж прилив на енергия, но поддържането на здравословна фитнес мотивация, може да се окаже трудна задача. Ако не искате да се присъедините към огромната група хора, които започват да тренират новогодишно, но се отказват само след седмица, вижте нашите 7 малки тайни, които могат да ви помогнат да поддържате желанието ви за работа във фитнеса.

1. Поддържайте здравословен ритъм на натоварване.
Залата може да бъде чудесно място за отдих, стига да разпределяте упражненията си качествено и да не губите здравословен ритъм. Да поддържате умерено ниво на натоварване, може да се окаже много по-лесно, отколкото да влезете във фитнес режим, след дълго отсъствие от залата. След като изградите план за тренировки, можете да отбелязвате напредъка си всяка седмица, като е добре да започнете с поставянето на микро цели.

2. Посещавайте фитнеса с приятели.
Тренировките с приятели, без съмнение са по-забавни и благоприятстват поддържането на мотивацията ви. Когато отидете в залата с приятели, не само разнообразявате тренировката си, но и работите за мотивацията си взаимно.

3. Когато постигате положителни цели – награждавайте се.
Изграждането и поддържането на здравословен и балансиран режим на тренировки, изисква допълнителни усилия и заслужава награда. Тя може да бъде такава, каквато вие пожелаете. Без значение дали ще изберете да хапнете нещо, което е принципно забранено в диетата ви или ще пропилеете цял ден в сън, важното е да се почувствате истински наградени за усилията си.

4. Опитайте да се забавлявате в залата.
Важно е да прекарвате времето си във фитнеса по удовлетворяващ начин. Ето защо, не е нужно винаги да изпълнявате упражненията в еднаква последователност. Мисълта, че следват, например 100 коремни преси, може да бъде понякога депресираща, затова, позволете си да започнете с нещо леко и приятно и понякога да променяте последователността на това, което правите. Ако имате нужда от повече разнообразие в спортния си режим, можете да включите в тренировките и някое от груповите ни занимания. Редувайки фитнес тренировките с групови занимания ще създадете нови социални контакти, ще получите допълнителна мотивация и ще внесете разнообразие в ежедневието си.

5. Правете снимки „преди“ и „след“.
Дори да ви звучи странно или нарцистично, опитайте да се снимате преди и след тренировки, защото това е един от начините да следите напредъка си. Освен това, важно е да отчитате не само физическия си прогрес, а и промяната в настроението, тонуса и излъчването, които имате, когато сте успели да влезете в здравословен фитнес режим.

6. Погледнете на времето, което отделяте за тренировки, като на специален ритуал и време за самите вас.
Много хора отричат фитнеса, като се оправдават с липсата на време. Истината е, че ако искате да намерите причини, които да ви държат далеч от залата, без съмнение ще успеете да го направите. Замислете се обаче, как това работи във ваша полза?

Разгледайте задачите в графика си и отделете няколко часа, които можете да отделите за тренировки седмично и тялото ви със сигурност ще ви се отблагодари за усилието. Подходящото време за тренировки може да е рано сутрин или вечер след работа. По-важно тук, е не точното време, в което тренирате, а да си осигурите нужното спокойствие, докато го правите, да изключите мислите си и да се отдадете спокойно на тренировката.

Ако включите и балансирана диета към упражненията, ще сте в състояние да постигнете желаните резултати по-бързо.

7. Поставяйте си точни и ясни цели.
Започнете с поставянето на малки, лесно постижими цели. Защо целите трябва да бъдат малки? Защото именно те влияят добре на мотивацията ви и са постижими и съответно измерими в краткосрочен план. Ако се нуждаете от по-големи цели, предвидете ги за по-дълги периоди от време и не пропускайте да поставите между тях и микро целите, защото именно те ви водят към постигането на макро целите.

Ако се чувствате готови да влезете във форма, разгледайте абонаментните ни планове, както и ежеседмичните ни групови занимания и дайте положителен старт на годината!