7 грешки след тренировка

7 грешки след тренировка

Кои са най-честите грешки след тренировка, които водят до незадоволителни резултати, забавят постигането на целите ни или дори ни пречат? В тази статия ще ви покажем най-разпространените грешки, които масово се допускат след фитнес. От вас остава да ги отстраните.

1. Стречинг или разтягане.

Разтягането на мускулите след тренировка, помага за тяхното възстановяване и дори подпомага растежа им. Освен това стречингът работи в посока нормализиране на сърдечната дейност. Рязкото спиране на движението нарушава кръвообращението и намалява притока на кислород към мозъка, а това води до чувство за умора, замайване и световъртеж. Разтягането дава възможност на организма да нормализира сърдечния и дихателния ритъм и да подобри кръвообращението, което води до охлаждане на мускулите и правилно възстановяване.

2. Пропускане или забавяне на хранене.

Често срещана основна грешка, най-вече сред дамите, е пропускането или забавянето на хранене след тренировка. Това се прави с цел по-бързо отслабване. Но дали води до желания ефект? След тренировка тялото е изтощено и голяма част от енергията в мускулите и черния дроб е изчерпана. Непосредствено след тренировка, организмът изпитва глад за определени вещества, най-вече аминокиселини и въглехидрати. Тялото се нуждае от хранителни вещества, за да възстанови изчерпаните запаси и да поправи на наранените мускулни влакна.

След фитнес е добре да се консумират бързи въглехидрати в комбинация с бърз протеин. Целта е да се повиши инсулина, тъй като така аминокиселините навлизат по-бързо в наранените мускули. Това спомага за прекратяването на разграждащите процеси в организма и стимулира изграждащите. Комбинацията бързи въглехидрати плюс бърз протеин работи доказано за растеж на мускулна маса. Ако целта ви е отслабване, можете да пропуснете бързите въглехидрати и да приемете само бърз протеин.

3. Недостатъчен прием на вода.

Добрата хидратация след тренировка е от основно значение за възстановяването на организма. Водата възстановява загубените по време на тренировката течности и помага за охлаждане на мускулите и успешното транспортиране на веществата до тях.

Оптималното количество вода, което трябва да приемате след тренировка е 150% от теглото, което сте изгубили. За да го изчислите, трябва да се претеглите преди и след тренировката.

4. Недостатъчно количество сън.

Добрият сън след тренировка е ключов фактор за възстановяване на тялото. Именно по време на сън тялото „поправя“ наранените мускулни влакна. Сънят подобрява паметта, зарежда ни с енергия и намалява стреса. По време на сън нивата на растежния хормон са най-високи и протича протеиновия синтез.

5. Прием на мазнини.

Целта на храненето след тренировка е да осигури нужното количество въглехидрати и аминокиселини на тялото, нужни за мускулните клетки. Мазнините забавят усвояването на горепосочените и пречат на процеса на възстановяване и растеж на мускулите. Също така има значение какъв тип мазнини приемате. Ако приемате т. нар. полезни мазнини, които се съдържат например в авокадото, това не би ви навредило по никакъв начин.

6. Пропускане или забавяне на душа.

След интензивна тренировка, може би сте уморени и забавяте взимането на душ или правите това, когато се върнете вкъщи. Това обаче не е добра идея, тъй като чрез потта организмът се детоксикира и е добре да се изкъпете непосредствено след тренировката.

7. Прием на енергийни напитки.

Друга често срещана практика е пиенето на енергийни напитки след тренировка. Едни прибягват до тях поради умората, други мислят, че чрез тях засилват метаболизма си. Истината обаче е, че тези напитки са изключително вреди не само след тренировка, а и по принцип. Те натоварват сърцето и съдържат твърде много захар, както и други вредни вещества, така че оптималния вариант е напълно да ги изключите от менюто си.

Надяваме се да сме ви били полезни. Ако имате нужда от допълнително разяснение на някои от тези факти, нашите професионални инструктори са винаги на ваше разположение!

Желаем ви успех!