7 фитнес мита – разбити!

Митовете свързани с фитнеса и физическото натоварване изобилстват. Те са толкова много, че със сигурност няма да успеем да обхванем дори малък процент от тях, но пък решихме днес да разбием няколко от най-разпространените такива. Сигурни сме, че ще ви бъде любопитно!

7 фитнес мита – разбити!

Дълбоките клекове са вредни за коленете ви – Мит

Няма много доказателства, които да свързват клека и болката в коляното.
Когато клякате, трябва да се стараете да го правите достатъчно плавно, за да можете да работите през целия диапазон от движения. Дори най -добрият клек е този, при който можете буквално да седнете почти, докосвайки земята. Първо овладейте добре дълбокия клек, след това можете да започнете да клякате с умерено тегло. Това няма да ви навреди, докато поддържате правилна техника.

7 фитнес мита – разбити!

Мъртвата тяга е лоша за гърба ви – Мит

Масово хората не получават контузия в гърба си заради мъртвата тяга. Контузиите се получават, както при много други упражнения, заради грешна техника на изпълнение.

7 фитнес мита – разбити!

Трябва да заредите с протеини след вдигане на тежести – Мит

Вашето тяло може да смила само около 12 до 15 гр. протеин по време на хранене.
С добра диета не би трябвало да приемате допълнително количество протеини, освен ако не сте сериозен културист.

7 фитнес мита – разбити!

Вдигането на тежести прави жените едри – Мит

Жените просто нямат достатъчно хормон тестостерон за изграждане на мускули, за да станат по-едри дори при използване на големи тежести. Затова те не поддържат сериозен растеж на мускулната маса.
Вдигането на тежести води до по-голяма издръжливост и сила, което със сигурност е от полза за всеки, независимо дали е мъж или жена.

7 фитнес мита – разбити!

Трябва да правите поне половин час кардио, за да постигнете някакви резултати – Мит

Истината е, че всичко, което правите за определен период от време, ще ви донесе някаква полза. Можете да постигнете същите ползи с три, кратки 10-минутни кардио тренировки, както по време на една 30-минутна тренировка. Ако се опитвате да отслабнете е ясно, че колкото повече спортувате, толкова по-бързо ще постигнете резултати. Ако пък не ви достига време, увеличете интензивността на тренировките.

7 фитнес мита – разбити!

Отслабвате отгоре надолу – Мит

Всъщност, коремът ви обикновено поема първия удар. Коремната мастна тъкан е по-чувствителна от мазнините в други области, така че човешкото тяло се обръща първо към нея, когато има енергиен дефицит.

7 фитнес мита – разбити!

Мускулите могат да се превърнат в мазнини – Мит

Мускулите и мазнините са две напълно различни тъкани, които имат различни функции, затова едното няма как да се превърне в другото. Когато спрете да спортувате, мускулите атрофират, така че ще загубите добрите резултати, за който сте работили толкова усилено. И ако не коригирате диетата си, ще натрупате мазнини.

Изненадахме ли ви? Пазете се от митове! 😉