6 факта, които доказват, че фитнесът ви дава много повече от добър външен вид

В тази статия сме решили да ви дадем няколко фитнес факта, с които вероятно все още не сте запознати. Това са 6 причини, поради които фитнесът прави за вас много повече от това, да ви помага да изглеждате добре.

1. Поддържането на безупречен външен вид е най-често срещаната причина, която ни мотивира да влезем в залата. И въпреки това, фитнес тялото не е най-важният позитив, който можем да извлечем от фитнес заниманията. Физическата активност е чудесен начин да намалим стреса и да подобрим емоционалното и умственото си състояние. Изхождайки от поговорката „Здрав дух, здраво тяло“, смело можем да заявим, че физическата активност помага да се чувстваме по-спокойни, уравновесени и в състояние да се справяме с житейските предизвикателства. Доказано е, че чрез освобождаването на хормони на щастието, фитнесът подобрява настроението.

Интересен факт е, че фитнесът е в състояние да облекчи дори предменструалния синдром при жените, като влияе положително на неприятните усещания, в това число – на депресията и гнева, които се отключват при някои дами през този период на месеца. Жените, които се упражняват редовно по 60 минути, 3 пъти седмично, виждат подобрение в начина, по който преминава този период.

2. Редовните фитнес занимания влияят благотворно на сърдечно-съдовите функции. Упражненията облекчават работата на сърцето, а когато са съчетани със здравословна диета, предотвратяват натрупването на плаки в организма и защитават от сърдечно-съдови заболявания. Редовната фитнес активност укрепва сърдечния мускул и подобрява издръжливостта ви.

3. Освен това, фитнесът помага за подобряване функциите на мозъка. Той предпазва от загубата на памет и поддържа мозъчните умения, като например добрата памет и богатия речник. Проучванията сочат, че възрастните, които са поддържали своята активност, дават по-добри резултати на когнитивните функционални тестове, в сравнение с връстниците си, които водят по-заседнал начин на живот.

4. Редовните тренировки благоприятстват дори способността за зачеване. Добрата физическа активността може да помогне при проблеми с плодовитостта. При мъжете тя подобрява еректилната функция, а при жените се наблюдава намаляване на проблемите със зачеването, както и на спонтанните аборти.

5. Фитнесът понижава опасността от рак и други заболявания, предпазва от диабет, метаболитен синдром и проблеми, свързани със затлъстяването.

6. С напредването на възрастта, добрата физическа активност спомага подобряването на общата мобилност. Вдигането на тежести и тренировките за съпротива укрепват костите, връзките и ставите, като така предпазват и от остеопороза.

След всичко това, спокойно можем да заключим, че фитнесът дава много повече от добър външен вид. Грижейки се за здравето ни, фитнесът ни обновява отвътре навън и подобрява продължителността и качеството на живота ни. Така че, ако все още не сте си създали здравословен фитнес режим, сега е момента да го направите.