5 упражнения за подобряване на стабилността и подвижността

5 упражнения за подобряване на стабилността и подвижността

Когато говорим за оптимални резултати във фитнеса, често подценяваме значението на стабилността, устойчивостта и мобилността на тялото в процеса на тренировката. Докато тренирате, важно е да поддържате позицията на таза, глутеусите, раменете и гръбнака стабилна. Следващите няколко упражнения са насочени към подобряване на устойчивостта, баланса и подвижността на тялото.

1. Лента

Това упражнение укрепва предната мускулатура и служи за удължаване, стабилизиране и оптимизиране на подвижността на скапулите. Поставете лентата за съпротивление около китките и ролката на височината на гърдите.

2. Баланс с пудовка

Упражнението подобрява подвижността на раменете и стабилността на лумбално-тазовата област.
Главата, торсът и бедрата трябва да са в една линия. Позволете на гърба и гръдния кош да се разширяват по време на упражнението.

3. Плъзгане с лента

Упражнението подобрява лумбално-тазовата стабилност и подвижността на раменете и скапалата. За оптимални резултати, стремете се долната част на тялото ви да е в относително неподвижно положение. Краката трябва да са разположение на ширината на раменете ви. Важно е също по време на упражнението лентата да не губи напрежение.

4. Съпротивление на стена

Упражнението на пръв поглед изглежда лесно, но въпреки това укрепва много ефективно предната мускулатура, служи за удължаване и устойчивост на скапулите. Внимавайте да не сковавате плещите си прекалено. По време на упражнението те трябва да се движат. Не позволявайте на китките да се свиват и на лактите да се огъват.

5. Упражнение за подобряване на мобилността

Упражнението работи в посока подобряване мобилността на рамене и горна част на гръб. Тъй като основната цел на упражнението е мобилност, а не сила, като за начало го изпълнявайте с по-малки тежести, например 2,5 кг. Ако усетите, че тези тежести са твърде неефективни за вас, увеличете ги, но не рязко, а постепенно.