5 съвета за оптимизиране на тренировките в горещо време

5 съвета за оптимизираме на тренировките в горещо време

Лятото е любим сезон, но с прекрасните слънчеви дни идват и високите температури, които не прощават на никой. Неизбежно тава повлиява и на тренировъчния процес в залата. Вижте няколко практични съвета, които ще помогнат да не слагате спирачки на напредъка си през жарките летни дни.

5 съвета за оптимизираме на тренировките в горещо време

1. Обърнете специално внимание на хидратацията

Не е изненадващо, че хидратацията е в основата на спортния режим и здравословния начин на живот. Това не е случайно. Причината е, че всяка клетка в човешкото тялото съдържа вода. Тъканите, всеки орган се нуждаят от нея, за да функционират оптимално. Когато приемът на вода стане ограничен, тялото започва да изпраща сигнали.

Знаете ли, че само 1 до 2% дехидратация е достатъчна, за да промени ефективността на организма и да причини някои проблеми с възстановяването.

През по-хладните месеци е добре да се изпиват по 2 – 3 литра дневно. През летния сезон препоръчителното количество започва от 3 литра, като то може да достигне до 5 литра, при интензивно спортуващи. Много често тези препоръки са трудни за спазване, затова сме подбрали няколко съвета, които биха могли да подпомогнат процеса:

  • Задължително подсигуряване на бутилка вода по време на тренировка (поне 1 л.)
  • Запас от няколко бутилки в хладилника и фризера
  • Най-важното правило е да не се изчаква ожадняване, за да се пие вода
  • Консумация на напитки, богати на минерали, тъй като при спадането на нивото на хидратация, неизбежно се губят минерали, важни за функционирането на клетките
5 съвета за оптимизираме на тренировките в горещо време

2. Хапвайте лека храна

Тялото използва енергия, за да усвои всяко хранително вещество. Тази консумация на енергия повишава телесната температура. Колкото по-сложно е едно ястие за храносмилане, толкова по-горещо става. Да не говорим за усещането за умора по време на храносмилането. За да се избегнете това явление, лятото е препоръчителна консумацията на студени храни и напитки, както и предпочитате леки нискомаслени храни.

5 съвета за оптимизираме на тренировките в горещо време

3. По-кратки, но и по-ефективни тренировки

През този сезон определено се забелязва спад в интензивността на тренировките и това е съвсем нормално. Основно предизвикателство пред всеки трениращ е да продължи да поддържа добрата си физическа форма и да не се изкушава да пропуска тренировки, въпреки летните горещини и бурния социален живот.
За целта, препоръчваме намаляване на честотата на тренировките, за сметкана тяхната ефективност. Например, при 4 до 6 тренировки седмично, може да бъдат премахнати 1 – 2 . От друга страна, няма нужда да променяте честотата си, ако имате по-малко от 3 сесии на седмица. При 3 и по-малко тренировки, не се препоръчва редуциране.

Друго нещо, което може да се направи е намаляването на продължителността на тренировките на 50 мин., които са повече от достатъчни, стига спортуващите да останат фокусирани върху целта си.

В това отношение форматът на кръговите тренировки се оказват изключително удачен вариант. Чрез свързването на няколко упражнения без време за почивка се осигурява пълноценен цикъл, а и така се намалява общото време за трениране.

5 съвета за оптимизираме на тренировките в горещо време

4. Намиране на най-подходящото време за тренировка

Ако можете да си позволите да изберете времето, в което да тренирате, съветваме да се спрете на часовете, в които температурите са най-ниски. През лятото обикновено между 7 и 9 сутринта.

5 съвета за оптимизираме на тренировките в горещо време

5. Взимане на студен душ

Студените душове помагат за регулиране на телесната температура, като осигуряват усещане за изключителна свежест. Студеният душ преди лягане директно спомага за по-добро качество на съня и играе роля в регулирането на стреса и осигуряване на усещане за спокойствие.

Вижте примерна схема, за плавна адаптация към процеса:

  • 30 секунди под хладка вода
  • Постепенно намаляване на температурата
  • Оставане под най-студената вода поне 2 минути

Това бяха няколко предложения за справяне с горещините, така че да не се нарушава драстично тренировъчния ритъмът, въпреки предизвикателствата, които времето ни отправя. Опитайте!