5 фитнес мита, които спират прогреса

5 фитнес мита, които спират прогреса

5 фитнес мита, които спират прогреса

Съществуват някои погрешни схващания за фитнеса, които могат сериозно да навредят на постигането на желаните резултати. Тук ще се опитаме да развенчаем някои от тях.

Мит №1: Потенето и болката са признаци на успешно протекла тренировка.

Макар привидно това да са признаци на добре свършена работа в залата, ключът към успешната тренировка е в качеството и ефективността на това, което правите.

Потта е опит за баланс на тялото, в следствие на повишена телесна температура. Ако тренирате усилено, вероятно ще се потите повече, но това само по себе си, не е показател за добре свършена работа. Когато пътувате в претъпкания градски транспорт също се потите, но не бихте объркали това с интензивна тренировка.

Какво можем да кажем за болките в мускулите? Когато вдигате тежести, физическият стрес създава малки сълзи в мускулната тъкан. С правилно хранене и почивка, тялото ви преобразува тези сълзи и възстановява мускулите ви, като ги прави по-големи и издръжливи на физическото натоварване. Накратко, целта на тялото ви е да направи всичко по-лесно и да спести енергия. Затова то се адаптира по начин, който ви прави по-силни и издръжливи и ви дава възможност да правите дадените упражнения с по-голяма лекота.

Ако не дозирате правилно тренировките можете да получите мускулна треска. Обикновено тя показва, че сте тренирали мускулни групи, върху които не сте работили напоследък, или че сте се натоварили повече от обичайно. Силата и продължителността на мускулната треска се влияят и от генетичната предразположеност.

Ако се чувствате зле след тренировка, добре е да обърнете внимание на хранителния ви режим и почивката. Осигурете си повече време за сън и се уверете, че приемате достатъчно протеин (за предпочитане – чрез храната, която консумирате).

Мит №2: Увеличаването на упражненията води до подобряване на резултатите.

Ако превишите здравословната доза тренировки, възможно е да постигнете по-скоро негативен ефект. Той се проявява в хронична умора, постоянен глад, съпътстван от безразборно хранене и лош сън.

Ключът към извличането на максимума от фитнеса и всяко физическо занимание е да балансирате храненето си, да тренирате с интензивност, която ви позволява да постигнете прогрес, без да отнема от времето ви за почивка, релаксация и общуване. Всички тези фактори са от решаващо значение както за вашия напредък, така и за цялостното ви удовлетворение от живота.

Как да определим правилното количество физическо натоварване?
Не можем да интегрираме стандартизиран фитнес план към всеки човек, без да вземем под внимание начина му на живот и задълженията, с които се сблъсква всеки ден. Ето защо ще преминем през двете крайности на спектъра на натоварване, а вие сами ще изберете най-приложимия за вас вариант.

Минималното количество упражнения, при което се постига ефект, е подходящо за хора, поставени под висок стрес или хора с много натоварен график.

Максималното натоварване е максимално допустимата доза, при която човек може да работи без да изпита негативни последици. То е подходящо за хора, които се занимават активно със спорт и са отдали на това цялото си време. Това е подход за професионални спортисти, които имат достатъчно време и ресурси за да оптимизират всеки аспект на своя живот – хранене, сън, масажи, свободно време, така че да успеят да се възстановят след поредното натоварване.

Всичко, което се намира по средата между тези две крайни точки, бихме могли да наречем оптимално ефективна доза. Тя осигурява желаните резултати, в следствие на усилена работа и последователност по отношение на хранене и сън.

За да извлечете максимума от упражненията, важно е да откриете коя е вашата индивидуална оптимално ефективна доза. Откриването и може да изисква проба и грешка. Ако започнете да тренирате и гладът ви ескалира твърде бързо, а същевременно не успявате да се възстановите качествено в интервала между две тренировки, трябва да оптимизирате режима си.

Ако тренирате с висока интензивност, опитайте се да заместите една или две от тренировките ви през седмицата, с тренировка с ниска интензивност, която ще ви осигури допълнителен енергиен разход, без да претоварвате тялото си. Можете да я направите както във фитнеса, така и под формата на лека разходка, разходка с велосипед или посещение на йога клас.

Ако клоните по-скоро към противоположния край на спектъра и тренировките ви са с ниска до умерена интензивност, опитайте да повишите малко интензивността, внесете разнообразие в програмата си или увеличете броя на тренировките.

Мит №3: Можем да си позволим да ядем всичко, защото тренираме.

Разбирате се, че можете да хапвате каквото пожелаете, но имайте предвид, че това много ще забави желаните резултати. За да постигнете формата, която искате, трябва да комбинирате упражненията със съответния хранителен режим.

Ако не го направите, рискувате да влезете в омагьосан кръг и да тренирате, без да отбелязвате значителен напредък, което може да действа доста демотивиращо.

Ако тренирате усилено и забелязвате, че това прекомерно повишава апетита ви до степен, в която не можете да контролирате приема на храна, по-доброто решение е да намалите интензивността или броя на тренировките, отколкото да се храните безразборно. Ще се изненадате, как това ще доведе до по-добри резултати.

Мит №4: Трябва да започнем изключително строга диета.

Често дамите нямат точна представа каква е точната доза храна, която могат да приемат, когато се опитват да отслабнат. Фиксирани в идеята за премахване на излишните килограми, дамите предприемат твърде екстремни диети, които в крайна сметка се отразяват зле на тялото и здравето им.

Съществуват твърде различни структури и индивидуални особености, така че не можем да се придържаме към точно определени правила в това отношение, защото със сигурност ще сгрешим. Когато обмисляте да предприемете промени в храненето си, правете го разумно, а ако нямате добра представа какво и как трябва да приемате, добре би било да се посъветвате с професионалист.

Една от най-честите грешки по отношение на храненето е, че колкото по-малко калории се приемат, толкова по-слаби ще бъдем. Това не е вярно, тъй като когато тялото не получава нужния минимум, превключва на режим, в който складира хранителни вещества при всяка възможност. В тази ситуация, най-малкото допълнително нещо, което хапнете, веднага ще бъде отчетено като допълнително тегло, тъй като тялото ви вече не функционира с нормалния си метаболизъм. Нещо повече, ако продължите да се храните дълго време по този начин, можете да дестабилизирате значително метаболизма си и връщането към нормалните му нива да бъде трудно.

Колко и какво трябва да ядете се определя от целите, които искате да постигнете.
Ако целта ви е да направите мускули, трябва да поемате достатъчно калории за да поддържате теглото си.
Ако искате да натрупате мускулна маса, трябва да приемате повече храна, отколкото изгаряте. Заедно с калорийния излишък, за натрупването на по-голям обем мускулна маса, е важно да приемате достатъчно протеини.
Ако искате да свалите килограми, трябва да изгаряте повече калории отколкото приемате.

Мит №5: Ако не се чувствате изтощени, тренировката не е била пълноценна.

Това е може би най-често разпространеното схващане относно тренировките. Не е нужно да сте твърде изтощени за да отбелязвате напредък. Прекомерната умора пречи на възстановяването между отделните тренировки и блокира напредъка.

Правилното натоварване се характеризира с това, да предизвиквате тялото си извън зоната на комфорт по начин, който ви позволява да се завърнете в залата по-силен следващия път.

Надяваме се да сме ви били полезни. Ако имате нужда от допълнително разяснение на някои от тези факти, нашите професионални инструктори са винаги на ваше разположение!

Желаем ви успех!