Четири идеи за по-здравословен живот

Четири идеи за по-здравословен живот

Четири идеи за по-здравословен живот

Говорейки за здраве и фитнес, хората се нуждаят от информация, а не от медикаменти. Без значение от възрастта ви, когато искате да подобрите здравето си, преди всичко трябва да повишите качеството си на живот. Това включва добро количество сън, подходящ хранителен режим, много движение и контрол на стреса. Важно е да се отбележи, че здравословния живот не е еднозначно понятие за всеки и може да значи различни неща за различните хора. Въпреки това, съществуват някои основни положения, които задължително присъстват в определена степен в ежедневието на тези, които се стремят да живеят здравословно. Като начало, добре е да изясним:

Какво значи здравословен живот?

Ние бихме го определили като поредица от навици, които допринасят за цялостното ви здраве, благополучие, дълголетие, свобода и независимост, дори и в по-напреднала възраст. И въпреки, че диетата и физическите упражнения играят важна роля за здравословното ви състояние, те не са единствените фактори, влияещи на вашето здраве. Изключително важни фактори, определящи качеството на живота са емоционалното, физическото, умственото и духовото здраве.

Първата стъпка към подобряването на здравето е да решите, че не желаете повече да буксувате на едно място и искате промяна. Ето и четири лесни начина да пристъпите към по-добър и здравословен живот.

1. Редовни упражнения.

Ако все още нямате точно определена програма, време е да си създадете такава. Независимо дали ще изберете упражненията във фитнеса, някое групово занимание или определен спорт, вашето тяло се нуждае от движение. Упражненията носят редица ползи както за физическото, така и за емоционалното и психическото ви благосъстояние.

Каква е препоръчителната дневна доза движение?

Разбира се, всичко е индивидуално и зависи от възрастта, ангажиментите ви, физическата ви подготовка и куп други фактори, но това, което се препоръчва като абсолютен минимум е 150 минути седмично, аеробни и силови тренировки в комбинация. Несъмнено ще усетите повече ползи, ако успеете да отделите повече от това време, но в никакъв случай не бива да падате под този минимум. По-важният момент тук е не толкова количеството, колкото качеството и най-вече – постоянството.

Дори да не сте фен на фитнеса или спорта на закрито, има безкрайно много алтернативи, като групови занимания и тренировки на открито и няма как да не откриете подходящия подход за вас, ако наистина го желаете.

2. Управление на стреса.

Стресът е вреден и ако му позволите достатъчно дълго да присъства неконтролируемо в живота ви, може да доведе до сериозни щети. Състоянията, които може да предизвика варират от високо кръвно и сърдечни проблеми до тревожност, депресия, диабет и пр. Едно е сигурно, не успеем ли да наложим някаква форма на контрол на стреса, той ще контролира нас. Как да поемем нещата в свои ръце?

Как да контролираме стреса?

Има десетки начини, които работят в посока контрол на стреса и разбира се, винаги можете да експериментирате, но тук ще се спрем на някои изпитани техники:

 • Редовни тренировки;
 • Медитация;
 • Научете се да казвате „Не“ и да поставяте здравословни граници във взаимоотношенията си;
 • Потърсете подкрепа в семейството и социалната ви среда;
 • Не оставяйте нещата просто да си вървят по течението – наблюдавайте и контролирайте себе си;
 • Отделете си нужното време за презареждане и релакс, независимо какво значи това за вас;
 • Организирайте се така, че да намирате време за любимото ви хоби.

3. Обърнете внимание на психическото си здраве.

Ако никога не сте имали проблеми в това отношение, естествено е да пренебрегвате важността на психическото си здраве. Но добре е да знаете, че дълготрайният стрес може да повлияе пагубно на психиката ви, а тя от своя страна – на всеки аспект от живота ви.

Начини да се погрижим за психическото си здраве:

 • Фитнес, силови упражнения;
 • Осигурете си нужното количество сън;
 • Отново – време, в което да се отдадете на хоби;
 • Добре прекарано време, извън служебните ви задължения и достатъчно социално общуване.

4. Здравословна диета.

Здравословната диета включва храни, които осигуряват на тялото ви нужното количество витамини, минерали, протеини, фибри и всичко, от което се нуждаете. Правилната комбинация е индивидуална за всеки, така че ако не искате да губите излишно време в експерименти, обърнете се към нашите инструктори, които ще изготвят специален хранителен режим, според вашите специфики.

От огромна важност за състоянието ви е правилният прием на вода. Ако наистина искате да се чувствате добре, обърнете внимание на това, което пиете. Добре е да замените всички безалкохолни напитки, които могат да бъдат особено токсични и вредни за здравето, с вода и прясно изцедени сокове.

Това са нашите съвети за по-добър живот. Опитайте и дори да е малко трудно в началото, не се отказвайте – промените си заслужават!
Желаем ви успех!