10 съвета КАК ДА СЕ ЗАВЪРНЕТЕ КЪМ ФИТНЕСА СЛЕД ЛЕТНИЯ СЕЗОН

Лятото е сезонът на партита, коктейлите и изобилието от храна (в повечето случаи – нездравословна). Ако почивните дни са ви били в повече и сте прекалили с удоволствията за сметка на посещенията ви във фитнеса – сега е моментът да се върнете към здравословния си ежедневен режим.

Постарахме се да съберем няколко полезни съвета, които да ви помогнат да влезете отново в залата:

1. Каквото било – било!
Оставете летния режим зад гърба си, без самообвинения. Прекалили сте с яде и пиене – е добре, хубаво ви беше, нали? Сега е време да влезете в спортен режим. Започнете на чисто. Вкарайте фитнеса в седмичния си график. Може да се запишете и на някое групово занимание – септември се откриват и нови часове.

2. Не се надценявайте!
Мускулите имат памет и помнят какво е било преди лятото, но след дълга почивка започнете с по-леко натоварване, за да не си причините някоя травма и да ви се наложи още дълго време да стоите извън залата. Започнете бавно, като постепенно увеличавате продължителността и интензитета на вашите тренировки.

3. Променете хранителните си навици!
Много добре знаете, че тренировките и правилното хранене са еднакво важни за всеки, който иска да поддържа добра форма. Помнете, че трябва да ядете и пиете нещо питателно, в рамките на 15-тина минути след тренировка, за да заредите тялото си. Защо не и да създадете собствен график на храненията си. Например – да закусите в рамките на един час след събуждане и след това да се храните на всеки 3 до 5 часа. Това ще помогне да забързате метаболизма си, да регулирате нивата на кръвната ви захар и инсулина.

4. Пийте повече вода.
Поддържането на хидратация е изключително важно за оптималния метаболизъм и всъщност може да помогне за ограничаване на апетита. Тъй като телата ни са изградени от 50-65% вода, е добре да пием минимум 2 – 2,5 литра на ден. Водата помага за изхвърлянето на излишния натрий от тялото ни и за прочистване на храносмилателната ни система.

5. Поставяйте си цели!
Поставяйте си реалистични цели. Планувайте, напишете си график и го следвайте стриктно. Така ще запазите мотивацията си за здравословен начин на живот по-дълго. Не забравяйте, че за да изградите устойчиви здравословни навици са необходими поне три-четири седмици.

6. Записвайте си!
Свалете си приложение на телефона, свързано с вашите тренировки и здравословно хранене или ако сте малко олдскул – записвайте всичко на тефтера си. Така няма да ви се налага да помните какво сте тренирали вчера, с какво точно сте се хранили и колко вода сте изпили. Всичко това ще го има записано.

7. Разтягайте се!
След като се върнете във фитнеса и усетите всички предимства на упражненията, не забравяйте да започвате и завършвате тренировките си със стречинг. Разтягането е съществена част от всяка тренировка и е полезно за предотвратяването на травми. Дори 10-ина минути разтягане преди тренировка ще ви помогнат да увеличите ефективността си, а разтягането след тренировка – да удължите и отпуснете стегнатите мускули.

8. Научете се да слушате тялото си!
Обърнете внимание как се чувства тялото ви, след като започнете да тренирате и винаги спазвайте неговите граници. Ако почувствате болка или напрежение, спрете да тренирате и потърсете съвет от специалист, преди да започнете отново. Неправилното лекуване на травма може да доведе до допълнителни наранявания, които може да са по-тежки и да изискват по-дълго време за възстановяване.

9. Забавлявайте се!
Докато тренирате се забавлявайте. Превърнете ходенето на фитнес в приятно и полезно начинание. Ако обичате да комуникирате в залата – огледайте се. Там със сигурност има някой като вас, с който може да тренирате заедно или да изпиете едно кафе преди или след тренировка.

10. Всички зали на Фитнеси Флайс ви очакват да се завърнете след летните отпускарски дни с работно време всеки ден от 6:30 до 22:30 ч.